Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: peste 50% dintre tinerii din România vor să emigreze. Teama de război și calitatea slabă a sănătate, principalele îngrijorări

Corupția și migrația forței de muncă în străinătate sunt printre principalele probleme care-i preocupă pe tinerii români. Deși jumătate dintre ei desfășoară activități pentru care sunt plătiți și mai mult de un sfert sunt angajați cu contract de muncă, 8 procente spun că nu le ajung banii nici măcar pentru strictul necesar.

Drept urmare, mai mult de jumătate din ei se gândesc să plece din țară, conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert.

Studiu: peste 50% dintre tinerii din România vor să emigreze

Tatiana Lipchin, jurnalist Euronews: „Cei mai mulți dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani vor să emigreze pe o perioadă mai mare de șase luni. O treime au o dorință moderată de a pleca din țară, în timp ce 19% vor mult sau foarte mult să o facă. Motivele sunt, în mare parte, economice. Tinerii vor un nivel de trai mai bun, salarii mai mari și mai multe posibilități de angajare sau de a începe o afacere proprie.

De asemenea, vedem că peste 70% dintre tineri cred că principala problemă a țărilor din Europa de Est și, implicit, a României este corupția. O altă problemă - migrația forței de muncă calificate. Așa cred 57% dintre respondenți. Apoi calitatea serviciilor publice, susțin 54% dintre cei care au participat la studiu.

Tinerii din România par să fie printre cei mai îngrijorați de violența de toate tipurile, comparativ cu cei din alte țări europene care au participat la acest studiu. De asemenea, teama de război și teama privind calitatea slabă a sistemului de sănătate îi îngrijorează pe 59% dintre respondenți, urmate de șomaj, care reprezintă o preocupare pentru 57% dintre tineri, și bolile grave de care se tem 54% dintre tinerii care au participat la acest sondaj.

Studiul are la bază datele unui sondaj efectuat de IPSOS, în 12 țări, printre care: România, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovenia, Grecia și Turcia."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE