Obezitatea este o problemă gravă de sănătate publică, care provoacă peste 1,2 milioane de decese în fiecare an în întreaga Europă, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.
În ultimele două decenii, rata de obezitate a crescut îngrijorător de mult în rândul adulților. Situația este însă și mai gravă când vorbim despre copii. Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității.
40% dintre copiii români au probleme cu greutatea
În România, aproape 40% dintre copii au probleme cu greutatea, din cauza stilului de viață tot mai sedentar, dar și a alimentației necorespunzătoare. În 2020, în țara noastră erau peste 35.500 de copii obezi, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Față de anii anteriori, vedem, totuși, că cifra este în scădere. Cu toate acestea, rămânem în fruntea țărilor europene când vine vorba de obezitatea infantilă.
Rata de obezitate în România este de aproape 11%
Dacă este să privim statisticile legate de obezitatea în rândul adulților, vedem că România stă mai bine la acest capitol față de alte țări. Avem cele mai puține persoane obeze din Europa, arată datele Eurostat. Rata de obezitate la noi este de aproape 11%. Italia , Bulgaria și Norvegia se numără și ele printre țările cu cei mai puțini oameni obezi. La polul opus, cea mai mare rată de obezitate este în Malta - aproape 29%. Urmează Ungaria cu 24.5% și Croația cu o rată de obezitate de 23%.
Rata de obezitate a crescut în ultimii ani
În toate țările, cu excepția Ciprului, rata de obezitate a crescut în ultimii ani. În România, de exemplu, în 2008, rata de obezitate era de aproape 8%, iar în 2019 a crescut cu 3 procente.
Obezitatea este a patra cauză de deces în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și cauzează un risc crescut de dezvoltare a altor afecțiuni, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cancer și diabet de tip 2.