Breșa de securitate de la Camera Deputaților ridică mari semne de întrebare în legătură cu siguranța cibernetică a țării noastre. Și nu e de mirare, în condițiile în care România este în top 5 cele mai vulnerabile țări, din acest punct de vedere.
În clasamentul țărilor europene privind securitatea cibernetică, România ocupă locul 4, cu un scor de 56 de puncte din 100. Adică, suntem printre țările europene cele mai vulnerabile în fața hackerilor.
Un studiu realizat de compania Indusface arată că avem 1.435 de computere compromise per suta de mii de utilizatori de internet, al doilea cel mai mare număr din Europa. Cea mai vulnerabilă țară din punct de vedere cibernetic este însă Bulgaria, care are un scor de 51,82 de puncte din 100. Pe locul doi este Serbia, care are și printre cele mai multe computere compromise per suta de mii de utilizatori de internet - 1.467, mai exact. În topul celor mai vulnerabile țări în fața atacurilor cibernetice sunt și Lituania, dar și Croația.
Care sunt cele mai sigure țări când vine vorba de atacurile cibernetice
Haideți să vedem însă și care sunt cele mai sigure țări europene din punct de vedere cibernetic. Finlanda și Belgia sunt țările care împart prima poziție, cu un scor de securitate cibernetică de 82,45 din 100. Belgia, spre exemplu, are cel mai mic număr de computere compromise per suta de mii de utilizatori de internet - doar 11. La noi sunt peste 1.400. Pe locul trei în topul celor mai sigure țări din punct de vedere cibernetic este Austria, urmată de Elveția, Suedia și Grecia.
Problemele legate de securitatea cibernetică sunt cu atât mai grave cu cât viețile noastre s-au mutat într-o proporție foarte mare în online, unde ne petrecem, de fapt, mare parte din timp. În plus, tot mai mulți europeni, inclusiv români, muncesc de acasă sau în sistem hibrid, ceea ce ne face și mai vulnerabili în fața unor astfel de atacuri.
Un studiu realizat de o companie de recrutare de la noi, arată că anul trecut, o treime dintre angajații români lucrau remote, 40% mergeau zilnic la birou, în timp ce 28% lucrau în sistem hibrid.