Ne bucurăm astăzi de toate preparatele tradiționale de pe masa de paște. Dar vă propunem un experiment la Euronews România. Am comparat costurile unei mese festive gătite acasă cu cele ale uneia comandate online. Gabriel Bălașu a întocmit lista de cumpărături și ne arată care este diferența. Munca și priceperea unei gospodine rămân însă neprețuite.
Masa de Paște, după bugetul fiecăruia
Ne-am obișnuit în ultimii ani ca sărbătorile să fie petrecute sub semnul inflației. Ce-i drept, ritmul de creștere a prețurilor a mai încetinit anul acesta, dar România este în continuare campioană la scumpiri. Noi suntem undeva la 6,7% iar media europeană la 2,6% în aceste condiții, trebuie să ne ajustăm bugetul pentru a fi mulțumiți cu ce avem pe masă.
Am făcut o listă raportată la prețurile de la raft din hipermarket-uri. Iată ce am luat în calcul, însă în funcție de numărul de invitați. Evident, costurile cresc exponențial. Noi am luat în calcul alimente de bază și, după cum vedem în listă, avem produse lactate, legume, fructe, un kilogram de cotlet de miel, cozonac, vin, apă, iar cu acestea depășim lejer 300 lei. Dacă intrăm în detalii, putem calcula și altfel.
Felul principal poate ajunge la 170 de lei
Un aperitiv cu drop de miel, brânză, diverse feluri de salate, legume de sezon și ouă roșii depășește 200 lei.
Felul principal, fără nimic sofisticat, doar friptură de miel și cartofi la cuptor poate ajunge la 170 lei, iar desertul tradițional, cu cozonac, pască și o sticlă de vin roșu, ajunge la 150 lei. Am luat în calcul aici și costuri suplimentare cu ingredientele, cum ar fi ulei, zahăr, unt și mirodenii, iar creșterile de prețuri pentru fiecare dintre aceste feluri variază între 15 și 20 și 5% față de anul trecut.
Pentru cei care are loc un buget mai mare și preferă să nu gătească, există varianta comenzilor online. Dacă ne facem calculul, tot pentru o masă de patru persoane, comandată online, vom vedea că mai puțin de 800 lei nu putem cheltui pentru trei feluri de mâncare. Până la urmă, depinde de ce buget a stabilit fiecare și cât efort preferă să depună pentru a ajusta unele cheltuieli.
Adrian Negrescu, analist economic: ”Întotdeauna, de sărbători românii fac sacrificii, se împrumută și asta e o mare problemă. Pentru a avea de masă ne face. Pentru că la noi contează foarte mult. Sărbătorile sunt esențiale pentru că trăim, din păcate, de la o sărbătoare la alta. Noi, în general facem eforturi, facem reduceri, încercăm să să strângem cureaua restul timpului.
Noi la prețurile de anul trecut am adăugat inflația de anul ăsta, deci prețurile sunt mai mari ca anul trecut. Sunt cele mai mari prețuri la carnea de miel, la cozonaci, la ouă, la vin. Da, din ultimii 30 de ani, niciodată nu am avut prețuri așa de mari raportat. Atenție la puterea de cumpărare, pentru că acolo se vede într-adevăr cel mai mult cât de cât de mult ne afectează această inflație.”