În ultimul an Inteligența Artificială (IA) s-a aflat în centrul atenției pe fondul progreselor majore făcute în acest domeniu. Chiar dacă subiectul pare a fi unul nou, în ultimul deceniu o serie de pionieri au fost implicați în dezvoltarea IA, așa cum notează The Washington Post. Iată care sunt personajele principale din acest domeniu.
Sam Altman
Altman este directorul executiv al OpenAI, laboratorul de inteligență artificială din San Francisco care a creat chatbotul ChatGPT, devenit viral anul trecut. Altman a ajutat la înființarea OpenAI după ce a discutat cu Elon Musk despre această tehnologie în 2015. La acea vreme, Altman conducea Y Combinator, incubatorul de start-up-uri din Silicon Valley.
Dario Amodei
Dario Amodei este un cercetător în domeniul Inteligenței Artificiale care s-a alăturat la început OpenAI, dar care în prezent conduce start-up-ul Anthropic. Fost cercetător la Google, acesta a contribuit la stabilirea direcției de cercetare a OpenAI, dar a plecat de la această companie în 2021, după dezacorduri cu privire la calea pe care o urma compania. În acel an el a fondat Anthropic, care se dedică creării de sisteme de IA.
Bill Gates
Bill Gates, fondator al Microsoft, a fost mult timp sceptic cu privire la cât de puternică ar putea deveni Inteligența Artificială. Perspectiva i s-a schimbat însă în august 2022, atunci când a asistat la o demonstrație din partea GPT-4 de la OpenAI. Ulterior, Gates a ajutat Microsoft să valorifice Inteligența Artificială generativă.
Demis Hassabis
Demis Hassabis, cercetător în domeniul neuroștiinței, este fondatorul DeepMind. Acesta a obținut sprijin financiar pentru a crea DeepMind de la investitorul Peter Thiel, producând ulterior AlphaGo, un software care a șocat lumea în 2016, atunci când l-a învins pe cel mai bun jucător din lume la jocul Go. Google a cumpărat DeepMind.
Geoffrey Hinton
Profesor la Universitatea din Toronto, Hinton și doi dintre studenții săi absolvenți au fost responsabili pentru dezvoltarea așa numitelor rețele neuronale, o tehnologie cheie care stă la baza Inteligenței Artificiale. Rețelele neuronale au captivat industria tehnologică, iar Google a decis rapid să le plătească lui Hinton și echipei sale 44 de milioane de dolari în 2012 pentru această tehnologie.
Reid Hoffman
Reid Hoffman, un fost director executiv al PayPal care a fondat LinkedIn, a făcut parte, alături de Elon Musk și Peter Thiel, dintr-un grup care a investit 1 miliard de dolari în OpenAI.
Elon Musk
Elon Musk, care conduce Tesla și a fondat SpaceX, a contribuit la înființarea OpenAI în 2015. El a fost mult timp preocupat de potențialele pericole ale Inteligenței Artificiale. Musk a părăsit OpenAI în 2018, după dezacorduri cu Altman.
Satya Nadella
Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, a direcționat investițiile companiei în OpenAI în 2019, finanțând start-up-ul cu 13 miliarde de dolari. De atunci, Microsoft a încorporat tehnologia OpenAI în motorul său de căutare Bing și în multe dintre celelalte produse ale sale.
Larry Page
Larry Page, care a fondat Google împreună cu Sergey Brin, este de mult timp un susținător al Inteligenței Artificiale și al beneficiilor acesteia. El a făcut presiuni pentru achiziționarea de către Google a DeepMind în 2014. Page are o viziune mai optimistă decât alții asupra IA, spunându-le directorilor din Silicon Valley că roboții și oamenii vor trăi armonios într-o zi.
Peter Thiel
Peter Thiel, un director de la PayPal, care și-a făcut o mare parte din avere dintr-o investiție timpurie în Facebook, a fost un investitor cheie în primele laboratoare de Inteligență Artificială. A investit bani în DeepMind și, mai târziu, în OpenAI.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a făcut presiuni pentru Inteligența Artificială de cel puțin un deceniu. Recunoscând puterea acestei tehnologii, a încercat să cumpere DeepMind, înainte ca Google să facă oferta câștigătoare. Apoi, el a început o campanie de angajări pentru a aduce la bordul Facebook talente din domeniul IA.