În București, sunt nouă zone de risc când vine vorba de accidente rutiere grave, potrivit datelor transmise de Poliția Capitalei. Este vorba de zone în care, anul trecut, au avut loc cele mai multe accidente soldate cu victime.
În total, pe șoselele din București, 47 de oameni au murit, în 2022. Dintre cei aproape 500 care au fost răniți, mai bine de 10% au fost implicați în accidente în zonele de risc.
Lista polițiștilor cuprinde segmentele de drum sau intersecțiile din Capitală în care s-au produs cel puțin patru accidente cu victime, în 2022. Zonele de risc se regăsesc în mai multe sectoare din București.
Care sunt zonele de risc din București
Porțiunea aceasta de pe Calea Ferentari, cuprinsă între stația de autobuz Vadul Nou și strada Vâltoarei, este cea mai periculoasă din Capitală. Anul trecut au avut loc aici 9 accidente rutiere, în urma cărora o persoană a murit, una a fost grav rănită și alte 7 au fost rănite ușor. Principalele cauze au fost viteza, traversarea neregulamentară și neacordarea de prioritate pietonilor.
”Acolo traseul liniei de tramvai, în mare parte, nu are are refugii pentru călători, acest lucru fiind cumva ca și factor de risc cu grad destul de mare. Pietonii sunt nevoiți cumva să vină de pe trotuar și să urce în tramvai, unde nu este refugiu.
Ba mai mult, o situație destul de periculoasă și circul destul de des pe-acolo este aceea când tramvaiul pleacă din stație și ei traversează pe după tramvai, riscul fiind foarte mare să fie loviți de mașinile care vin din contrasens.”, a declarat Sorin Ene – expert conducere defensivă, instructor de drift, pentru Euronews România.
Cu același număr de accidente, a doua zonă de pe listă este segmentul de drum de pe Șoseaua Chitiliei, cuprins între Bulevardul Bucureștii Noi și Bulevardul Laminorului. Trei oameni au fost răniți grav și șase au suferit răni ușoare, în 2022, după ce au fost loviți de mașini care nu le-au acordat prioritate.
Și intersecția dintre Șoseaua Grozăvești și Splaiul Independenței este una dintre zonele de risc din Capitală, având în vedere că anul trecut s-au produs aici nouă accidente rutiere, în urma cărora nouă persoane au fost rănite. Principala cauză a fost neacordarea de prioritate.
”Este o zonă și o intersecție foarte periculoasă pentru că acolo se intră cu viteză foarte mare și foarte târziu se acordă prioritate. Trebuie, în primul rând, să respectăm legea și să fim atenți”, a adăugat expertul.
O altă zonă care se află în atenția Poliției este strada Moroieni, din nord-estul Capitalei. Tot neacordarea de prioritate este cauza producerii a patru accidente grave, anul trecut, acolo. O persoană a murit, două au suferit răni grave și șapte au fost rănite ușor.
În cele mai multe dintre zonele cu risc sunt montate indicatoare de avertizare
În multe dintre zonele de risc sunt montate indicatoare care atenționează șoferii că urmează o zonă periculoasă, iar polițiștii organizează mai des controale în locurile respective.
”Totodată, polițiștii verifică semnalizarea rutieră în toate zonele din Municipiul București, iar unde se constată deficiențe sunt înaintate administrației publice locale propuneri pentru îmbunătățirea sistematizării traficului rutier.”, Andra Arsintescu – purtător de cuvânt, Brigada Rutieră București.
Anul trecut, pe șoselele Capitalei au avut loc 441 de accidente grave, în urma cărora 47 de persoane și-au pierdut viața și aproape 500 au fost rănite. Principalele cauze au fost traversarea neregulamentară sau alte abateri ale pietonilor, viteza excesivă a șoferilor și neacordarea de prioritate.