Ziua Muncii a venit cu o pauză și pentru roboți, în România. La 10.000 de angajați români, care au primit liber de 1 mai, s-au oprit din activitate cel puțin 33 de roboți. Așa arată cele mai recente date ale Federației Internaționale de Robotică.
Escu este genul de lucrător multidisciplinar. În 2020 juca rolul de robot-asistent, într-o nouă unitate medicală din București. Când președintele României a vizitat spitalul, robotul l-a întâmpinat. Escu este un robot programat să muncească, să interacționeze cu oamenii. De exemplu, acesta poate să lucreze cu elevi în programe educaționale, poate să lucreze în magazine, să emită bonuri, să scaneze coduri QR și să îndrume clienții. Este capabil să țină prezentări pentru companii fără să aibă probleme umane în fața publicului, cum ar fi tracul sau uitarea discursului.
Vor reuși roboții să înlocuiască permanent oamenii în anumite joburi?
Robotul are o activitate educativă în prezent. Interacționează cu elevii care participă la cursuri de inteligență artificială. Cum toți colegii lui sunt liberi de 1 mai, nici el nu lucrează. Dar nu pentru că ar avea nevoie de o pauză.
Ana-Maria Stancu, fondatoarea centrului în care lucrează Escu, nu crede că roboții vor reuși, prea curând, să ne înlocuiască permanent la job. Însă dacă mergem într-o minivacanță, ne putem baza pe ei.
”Ne putem lua o zi liberă și robotii să lucreze pentru noi, să-și vadă de treabă fără să ne mai deranjeze, dar cum spuneam nu suntem și nu vom ajunge curând la nivelul la care să lăsăm toată treaba roboților și noi să plecăm să ne distrăm,” a spus Ana-Maria Stancu, fondatoarea Robohub.
Un ajutor la muncă
Roboții ar putea să facă munca mai plăcută pentru noi, dacă asta vrem de la ei, consideră Răzvan Isac, reprezentant al unei companii daneze, producătoare de roboți colaborativi, utili în industria auto și nu numai.
”Eu cred că de 1 mai o idee faină să vedem la anul, peste doi ani, lucrători în pauză, acel tradițional mic, și micul cu muștar să fie servit de un robot colaborativ. Bănuiesc că așa cum noi avem nevoie de o pauză, așa au și robotii nevoie de mentenanță. Acești roboti sunt mentenance free, nu au nevoie de mentenanță periodică. Pe de altă parte lucrează cu oamenii, dacă lucrătorii umani nu lucrează, automat nu lucrează nici robotii. În momentul de față nu există firmă sau fabrică în România complet automatizată din punctul de vedere al producției,” a explicat Răzvan Isac, reprezentant al unei companii daneze.
Potrivit datelor Federației Internaționale de Robotică, densitatea roboților în industriile din România crește anual. În 2021 erau 33 de roboți la 10.000 de angajați, cu 12 mai mult decât cu un an în urmă.