În 2024, românii au zile libere în plus față de anul 2023. Începând cu anul acestam 6 și 7 ianuarie sunt zile libere nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul). De asemenea, Guvernul a decis pe 21 decembrie ca în 2024 (și numai în 2024) să fie libere și zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, pentru a face punte între sărbătorile legale și weekend.
Ce zile libere au mai rămas până la finalul anului
Până la finalul anului 2024, vor mai fi patru zile sărbători legale, însă numai două dintre acestea vor fi în timpul săptămânii. Zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) vor fi sâmbătă și duminică. De precizat este că pe 1 decembrie vor fi organizate și alegerile parlamentare.
25 și 26 decembrie, adică prima și a doua zi de Crăciun, sunt zile libere legale. Pentru că aceste zile vor fi miercuri și joi, Guvernul a decis ca numai pentru anul acesta și ziua de vineri, 27 decembrie, va fi liberă, însă va fi recuperată (spre deosebire de zilele de sărbătoare legală, care nu se recuperează, potrivit Codului Muncii).
Zile libere în 2024
1 ianuarie – Anul Nou (luni)2 ianuarie – Anul Nou (marți)6 ianuarie – Bobotează(sâmbătă)7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul(duminică)24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române(miercuri)1 mai – Ziua Muncii (miercuri)2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)3 mai – Vinerea Mare5 mai – prima zi dePaște ortodox 2024(duminică)6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)1 iunie – Ziua Copilului(sâmbătă)23 iunie -Rusalii(duminică)24 iunie - A două zi de Rusalii (luni)15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
- 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
- 27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce alte zile libere plătite mai pot avea angajații
Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a căruit durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită se stabilește în contractul individual de muncă.
De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume:
- căsătoria (5 zile)
- nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile)
- decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)