Peste 400 de copii români au fost salvați în ultimii trei ani datorită transporturilor aeriene organizate de Asociația Blondie, peste hotare. Micuții, născuți cu grave malformații, au fost operați în clinici renumite din Europa. Dar deși statul român achită tratamentul lor în străinătate, nu le asigură și transportul.
Bebelușul de nici o lună, pe care medicii de la Spitalul Marie Curie l-au coborât din ambulanță, este în stare foarte gravă și este ventilat mecanic în continuu. S-a născut cu mai multe malformații și, în scurta lui viață, a fost deja operat la stomac, în România. Dar inima lui nu poate fi reparată aici. Nici malformația micuței Medeea nu poate fi operată în țară, dar pe chipul tatălui ei se citește speranța.
Alin Gabriel, tatăl fetiței: ”La două sau trei luni nu mai știu exact când am aflat, de la o banală tuse pe care a avut-o. Am ajuns la Urgență și așa am aflat despre boala pe care o are.”
Peste 400 de copii au primit încă o șansă la viață
Pentru cei doi micuți, Asociația Blondie în parteneriat cu Tarom, a asigurat astăzi transportul către clinica San Donato din Milano. Este zborul medical cu numărul 144 pe care această asociație l-a realizat în ultimii trei ani. Primul a avut loc chiar pe 27 martie 2020.
Adelina Tecucean, președintele Asociației Blondie: ”Am reușit și cum v-am zis am crezut că va exista doar un zbor. Am primit apoi alte solicitări, de la alți părinți care erau în Europa și a existat zborul numărul doi și la zborul numărul trei cineva ne-a întrebat dar spre Europa putem merge?”
Din zbor în zbor, peste 400 de copii au fost transportați către clinici din Italia, Germania sau Marea Britanie, dar și aduși înapoi acasă. Pentru că statul român, deși decontează costurile tratamentului și ale intervenției chirurgicale, prin formularul E 112, nu asigură și transportul pacienților către respectivele clinici.
Giuseppe Isgro, Șeful Unității de Terapie Intensivă Cardiacă, Spitalul San Donată, Milano: ”Este important să păstrăm această colaborare și să le dăm lor o șansă să supraviețuiască. Vorbim doar de copiii români, deci în trei ani cred că avem grijă, chirurgical sau nechirurgical de aproape 300, dar mulți dintre ei sunt transferați cu Asociația Blondie în Italia.”
144 de zboruri pentru viață organizate de Asociația Blondie
Anual în România peste 1.000 de copii se nasc cu malformații cardiace. Unii pot fi operați în țară, la Spitalul Marie Curie din București, la Clinica din Târgu Mureș sau la Iași. Dar nu și cazurile complicate.
Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul „Marie Sklodovska Curie”: ”De zece ani de zile lucrăm și dezvoltăm lucrurile, dar nu am ajuns la nivelul colegilor de aici de la Milano și avem mult de învățat. Avem 15 copii operați în secție în momentul ăsta la noi. Dar nu purtem să îi facem pe toți din cauză și de know how, este vorba și de riscurile pe care o echipă tânără și le asumă sau nu și le asumă.”
În condițiile în care aeronava și echipajul sunt puse la dispoziție de Tarom, asociația plătește doar combustibilul și taxele de aeroport. Dar prețul s-a dublat în ultimii doi ani, drumul spre Milano costându-i acum peste 30.000 de euro. Banii se adună din donații, tocmai pentru că cele 144 de zboruri organizate de Blondie au fost toate zboruri pentru viață.
Adelina Tecucean, președintele Asociației Blondie: ”Înseamnă undeva aproape patru milioane de euro, pe noi ne-a lovit direct creșterea prețului la combustibil, pentru că în dec 2021 prețul unui zbor era cam la jumătate din cât este acum, deci atunci încă mai zburam spre Milano cu 17.000 de euro, acum depășește 30.000, și nu este doar suma foarte mare, la noi este mereu timpul foarte scurt, și absolut lipsit de orice predictibilitate. Noi nu știm cât timp avem până la următorul zbor, dacă va fi mâine sau peste o săptămână, sau peste trei zile, noi nu știm cât va costa, unde vom merge. Deci de fiecare dată când cineva va apela la noi, noi întâi spunem da.”
În ciuda greutăților, Blondie a organizat și șase transporturi aeriene medicale într-o săptămână. Au zburat cât să înconjoare pământul de zece ori, au aterizat în 16 țări, iar copilașii transportați de asociație, în mare majoritate aveau vârste mai mici de un an. Și au fost aproape toți salvați. Dincolo de asta, Blondie a asigurat și transportul a peste o mie de copii orfani din Ucraina, de la începutul războiului încoace.