Zbor salvator pentru trei copii care necesită operații de urgență. Aceștia au fost transportați în Italia pentru că în România intervențiile chirurgicale de care au nevoie nu sunt posibile. În fiecare an, în România se nasc 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, iar 100 dintre ei sunt urgenţe, nou-născuţi care trebuie operaţi în prima lună de viaţă. Mulți dintre ei mor fără a mai ajunge să fie operaţi.
O echipă Euronews a însoțit medicii care s-au ocupat de un astfel de transport cu un zbor special la o clinică din Milano.
Gabriel are 14 ani și cu doar câteva luni în urmă a fost diagnosticat cu leucemie. Luptă cu boala și doar un transplant il poate salva. El este unul dintre cei trei pacienți transportați în Italia.
„Am un frate de 14 ani. Învăț la școala 7. Îmi place matematica. (...) Limba română mi se pare prea grea. Vorbesc engleza”, a spus Gabriel.
Mama lui Gabriel ascunde curajos lacrimile și durerea și recunoaște că fiul ei este mai puternic decât ea.
„E greu să primesti asa diagnostic crunt, de la o durere de cap am ajuns la ATI, apoi citostatice și ne-au spus de leucemie.
El e foarte puternic. Nu plânge, nu s-a plâns niciodată de la atâtea înțepături, nu realizează gravitatea bolii. I-am zis doar să asculte de medici”, a mărturisit mama lui Gabriel.
Asociația Blondie, sprijin pentru familiile copiilor operați în străinătate
Omul care dă speranțe acestor copii și îi duce la clinicile din străinătate se numește Adelina Toncean. Asociația Blondie, pe care o conduce, a transportat până acum peste 400 de copii, cu 136 de zboruri. Statul roman plătește operațiile, iar de transport se ocupă Adelina. Și nu este ușor, un zbor ca acesta costă 32.000 de euro.
„Sunt fericită că avem șansa asta, de a putea ridica de la sol un Boeing uriaș ca să mai trăiască un copil. Ca să ne iasă, trebuie să gasim spital, zbor, piloți, medici, bani, documente.
Spunem mereu da. Ne contactează mulți părinti disperați. Nu luam în calcul niciodata ca nu se poate”, a afirmat Adelina Toncean.
„Reporter: Care e cel mai emoționant mesaj?
Adelina Toncean: De la o mama devastată care murea de foame și nu mai stia de ea, mi-a mulțumit că i-am dat în avion mâncare”
Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției terapie intensivă nou născuți de la Spitalul „Marie Curie” vorbește modest despre cât de greu este să salvezi viețile unor micuți cu malformații cardiace.
„Pentru noi e o normalitate. Acestea sunt cazuri extreme; un copil nu are o arteră, altul nu are o valvă, chestii aproape imposibil de reparat, încercăm la cel mai bun medic din lume, altul nu are un ventricul.
În cazul lor, în lipsa unei intervenții, ei mor. Pe o scară de gravitate de la 1 la 6, ei sunt mult peste mai grav. Noi sperăm că în 5-10 ani să ajungem la nivelul de afară”, a explicat dr. Cătălin Cârstoveanu.
Petru s-a născut în urmă cu o lună și 2 săptămâni și are o gravă malformație la inimă, incompatibilă cu viața. Mama lui abia mai poate vorbi, sfâșiată de durere.
„A fost foarte dorit, când am aflat vestea nu mai judecam. A fost o veste șocantă. Nu am mai simțit nimic. Toți spuneau că nu mai are nicio șansă. Până a apărut șansa zborului asta; o minune. Fără Adelina, nu știu ce s-ar fi întâmplat cu el.
Mi-a dovedit că este un luptător. Nimeni nu-i mai dădea nicio șansă”, a mărturisit mama lui Petru.
Zeci de bebeluși, salvați în urma unor operații realizate în clinici din străinătate
În toiul nopții, pe pista aeroportului din Milano, a intrat în acțiunea de salvare echipa italiană. Ambulanțele i-au transportat pe copii spre clinica unde vor fi operație pe cord, intervenții fără de care viața lor nu ar mai fi posibilă.
Cu zborul de întoarcere a fost adus în țară un bebeluș operat cu succes. Copleșită de emoții și speranță, mama lui și-a găsit cu greu cuvintele.
„A decurs bine operația. Nu credeam că mai ajungem să ne întoarcem împreună, Șansele de supraviețuire erau de 30 la sută”, a afirmat mama copilașului.
În ultimul an, 91 de nou născuți au fost salvați, după operații care nu ar fi fost posibile în România.