Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vouchere pentru victimele infracțiunilor sexuale. Valoarea totală a voucherului poate fi 18.500 lei

A fost aprobat primul voucher pentru o victimă a unei infracțiuni sexuale, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară de 18.000 de lei. Banii pot fi folosiți pentru acoperirea unor nevoi urgente, cum ar fi: cazare, hrană, transport și medicamente. 

Acordarea acestor vouchere a fost aprobată la sfârșitul anului trecut, dar a fost nevoie de mai mult de jumătate de an, pentru ca această compensație să ajungă la o victimă. 

Pentru a beneficia de vouchere, victimele trebuie să depună o cerere la secția de poliție sau la un tribunal din zona în care locuiește. 

O comisie creată la nivelul instanțelor stabilește valoarea pe care o poate primi o persoană. Suma maximă a unui voucher este de 18.500 lei, adică cinci salarii minime brute. Pot beneficia de această formă de despăgubire victimele tentativelor de omor, vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor și victimele traficului de persoane. 

„Victimele infracţiunilor nu sunt singure şi trebuie să ştie asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoţionată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracţiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol şi corupere sexuală a minorilor. Instanţa i-a acordat un avans din compensaţia financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Este un lucru bun că victimele încep să apeleze la acest mecanism. Fondurile trebuie să ajungă la cei aflaţi în nevoie”, a menționat Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Pentru anul 2024 sunt prevăzute 300 de vouchere, asta în condițiile în care, anul trecut, au fost înregistrate peste 100 de mii de victime ale violenței domestice. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE