ÎPS Teodosie vine cu o nouă declaraţie controversată cu privire la statutul femeii în căsnicie, iar ministrul Familiei, Natalia Intotero, l-a taxat imediat.
Întrebat la o emisiune radio, de către o femeie, cum se poate vindeca într-o relaţie cu un soţ abuziv, Teodosie, i-a răspuns că trebuie să îşi „ducă crucea”.
”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, este ceea ce a întrebat femeia.
Arhiepiscopul i-a recomandat să își „ducă crucea” și să se roage pentru ca Dumnezeu să suplinească lipsa de empatie a soțului său. El a subliniat că, având un legământ sacru, soluția este să nu se despartă, iar vindecarea va veni de la Dumnezeu.
”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”.
Reacția ministrului Familiei
„Ca femeie și persoană cu mare credință în Dumnezeu, nu consider că Biblia îndeamnă la violență, ci la dragoste, grijă și empatie. Dumnezeu ne-a dat o viață, iar misiunea e să o protejăm, să o trăim curat și cu credință. Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz.
Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, e inacceptabilă. Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului. Biblia și Biserica încurajează empatia și oferă ajutor celor care suferă, în concordanță cu valorile moral-creștine, iar statul oferă acest lucru.
Aceste persoane aflate în dificultate trebuie să apeleze pentru a beneficia de protecția statului, dar e foarte important să aibă curaj ulterior să facă și sesizări.
Orice persoană abuzată trebuie să aibă curaj să sune, să ceară ajutor și ulterior să facă sesizări, pentru a primi protecția de care fiecare trebuie să beneficieze”, a declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero, la Digi24.
Reacția ministrului Justiției
"Realitatea înfricoşătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliţiei Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an poliţiştii au intervenit la 49.014 cazuri de violenţă domestică. În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 4.996 de ordine de protecţie. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut în 2024 faţă de anul trecut.
Pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei, combaterea violenţei este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu iniţiativa Ordinului de protecţie extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracţiunilor", a scris Gorghiu pe Facebook.
În opinia sa, este "ruşinos" că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriaşii români face astfel de afirmaţii, iar acest "derapaj inacceptabil" nu trebuie trecut sub tăcere.
Ce alte declarații controversate a mai făcut Teodosie
Teodosie este cunoscut pentru declarațiile sale controversate pe diverse teme și se aliniază, în general, unei perspective ultra-tradiționaliste. Teodosie a declarat cu ani în urmă că avortul este o crimă care nu poate fi iertată decât după o căinţă sinceră şi îndelungată, dar şi după salvarea altor punci de la avort.
”A ucide un prunc este mare păcat. Căci mama care şi-a avortat pruncul, l-a trimis pe prunc în iad. Este o mamă crudă, este rea. Că aşa a dorit ea, că ea l-a zămislit. Ea nu mai este o mamă adevărată, este o criminală pentru că nu lasă un suflet pe care Dumnezeu l-a trimis în pântecele ei să trăiască nu numai mama e vinovată ci şi tatăl", spunea Înaltpreasfinţitul la acea vreme.
De asemenea, în vremea pandemiei, el a susținut că biserica este un loc unde credincioșii nu se pot îmbolnăvi și a organizat slujbe mari, ignorând restricțiile impuse de autorități. Acesta a declarat că vaccinul anti-covid ar putea fi o „nouă pecete a lui Antihrist” și a promovat ideea că rugăciunea și credința sunt suficiente pentru a se proteja împotriva virusului.
De altfel, arhiepiscopul a fost un critic vehement al comunității LGBTQ+, declarând că homosexualitatea este un păcat grav și că astfel de comportamente trebuie condamnate. El a susținut inițiativele de modificare a Constituției României pentru a defini clar că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie.