Studenții care vor locui în cămine, au început să se mute. Majoritatea și-au luat camerele în primire și au început să-și aducă lucrurile de acasă. Mii de studenți preferă căminele, în special, pentru că au costuri de cazare mult mai mici decât dacă închiriază locuințe. Potrivit unui studiu recent, aproape jumătate dintre aceștia vor fi sprijiniți financiar de familie.
Frigidere, saltele, covoare, pături, plăpumi, noptiere și haine. Cu asta au venit studenții din toate colțurile țării să își ia în primire camerele de cămin. Este agitație mare în campusurile studențești înainte de începerea noului an universitar.
Părinții au venit cu mașinile încărcate
Încă de la primele ore ale dimineții au început să ajungă la cămine studenții care au ales această formă de cazare. Cele mai greu de cărat au fost frigiderele.
Unii dintre studenți au venit însoțiți de părinți ca să îi ajute la curățenie și la amenajat.
"Am adus de toate, tot ce trebuie într-o camera de locuit", spune o mamă.
"Am fost în cameră. Nu pot să zic că e nici cea mai rea, dar nici super bună. Ștergem praful, mai reparăm ce se poate", spune tatăl unui student.
Domnul Vasile a venit din Prahova, încărcat cu bagaje și nelipsitul frigider, ca să-și ajute fata, studentă în anul II.
Vasile Pârcălabu: "Trebuie să aducem tot ce trebuie de acasă, de la frigider, la oală, plite, saltele, trebuie să zugrăvim, să facem curat și abia dupa raman copiii sau studenții la școală.
Am o fiică, a trecut anul II acum, și mai avem încă trei. Deci mai e de tras și de plimbat cu frigiderul ăsta. Primavara le luam, toamna le aducem."
Unii studenți au vrut să schimbe și culoarea pereților. Cu un trafalet și o cutie de vopsea lavabilă au reîmprospătat camera.
La primul etaj al căminului, vedem o mamă a unui student, cățărată pe pervazul de la fereastă. S-a apucat pe șters geamurile.
Alții nu au mai prins rând la lift și au luat-o cu frigiderul pe scări.
"Mâine facem și al treilea drum"
"Suntem anul doi, avem experiență și știm ce avem de făcut. Ăsta este al doilea drum, mâine îl facem și pe cel de-al treilea. Am adus de la saltea, noptieră, pilotă, pernă, tot ce trebuie", spune Ruxandra, mama unei studente.
Treaba a început când au ajuns în camera de cămin.
"Am reparat acolo, am dat jos, încă nu am văruit. Așteptăm să se usuce. Astăzi o să văruim, mai acoperim din fisuri, găurile date în anii precedenți. Asta e. Am luat rafturi pe care trebuie să le asamblăm", a mai spus Ruxandra.
Universitatea din București are aproximativ 4.000 de locuri de cazare pentru acest an universitar, pentru care prețurile încep de la 150 de lei pe lună.
Universitatea Politehnică are peste 12.000 de locuri, iar prețurile pornesc de la 275 de lei pe lună.
Potrivit unui sondaj realizat de o instituție bancară, aproape jumătate dintre studenţi spun că vor locui la cămin, un sfert în chirie și un sfert spun că vor locui acasă. Același studiu arată că peste 40% dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de familie.