Mai multe universități din Amsterdam, Utrecht și Maastricht îi îndeamnă pe studenții străini care doresc să studieze în Olanda să ia în considerare alte facultăți.
Numărul insuficient de locuri de cazare pentru studenți este principalul motiv.
Olanda, pe primul loc în topul țărilor preferate de studenții români ca destinație de studiu
Olanda se află pe primul loc în topul țărilor preferate de studenții români ca destinație de studiu, urmată fiind de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania, Spania. Avem acum acest anunț din partea Universității Libere din Amsterdam, anume că nu mai sunt locuri de cazare pentru studenți.
„Eu sunt student în anul II acum, deci am fost nevoit să îmi iau o chirie anul trecut și în momentul acela, într-un centru universitar destul de mare din Olanda, țin minte faptul că am intrat pe site-ul cazării respective, unde făceai rezervare pe site și după ce au fost deschise înscrierile toate au fost date în aproximativ 30 de secunde. Vorbim despre 1.500 de cazări într-un cămin. Toți studenții care merg să învețe în Olanda știu că asta e principala problemă cu care se confruntă când ajung acolo, nevoia de a găsi o cazare. Atunci când închiriezi o cameră prețurile variază între 400 de euro și undeva la 600-700 de euro. În Amsterdam, de exemplu, o cameră poate să ajungă și până la 700-800 de euro, depinde foarte mult și de zonă”, a declarat Rareș Voicu, student în Olanda, la Euronews Romania.
„Un buget rezonabil, lunar, ar fi undeva la 700-800 de euro”
Întrebat care este bugetul mediu al unui student străin în Olanda, Rareș Voicu a răspuns că „un buget rezonabil, lunar, fi undeva la 700-800 de euro sau 900 de euro în orașele mai scumpe”.
„Utilitățile sunt de cele mai multe ori incluse în chirie, însă chiriile au crescut. În martie plăteam 375 de euro pe lună și acum plătesc 420 de euro pe lună pentru o cameră într-o casă studențească. Se simte, cu siguranță, diferența la prețul energiei. Din punctul meu de vedere, cu tot cu chirie, un buget rezonabil lunar ar fi undeva la 700-800 de euro sau 900 de euro în orașele mai scumpe. Cred că ar fi suficient pentru un student care știe să își economisească banii, pentru că până la urmă chiar dacă studiezi în afară tot student ești și nu ai chiar cel mai fabulos buget. Cred că e, cu siguranță, realizabil, mai ales dacă lucrezi part-time, ceea ce majoritatea universităților permit și încurajează studenții să faca asta și eu am contat pe suportul părinților mei o perioadă de timp, însă am reușit să=mi plătesc singur chiria, mâncarea și să îmi găsesc un job”, a mai spus Rareș.
El le-a recomandat tinerilor care vor să studieze în Olanda să caute cazare din timp.
„Căutați cazare din timp”
„Căutați cazare din timp. Eu încă sunt pe grupurile de studenți care caută cazări și mi se rupe sufletul să văd acum, când semestrul începe în 10 zile, să vad studenți care scriu pe grupurile astea că ei caută o cameră și că bugetul este de 400-500 de euro, pe măsură ce se apropie începutul anului universitar majoritatea celor care oferă chirii sunt mult mai selectivi. Am prieteni care au trecut printr-un proces de selecție pentru chirie, adică au trebuit să scrie scrisori motivaționale pentru a putea primi o cameră, sunt runde finale. Cu cât începi să cauți mai repede, cu atât poți sta mai relaxat. Să aveți mare grijă la oamenii care vă cer banii în avans și se fac nevăzuți, pentru că sunt mulți oameni de acest fel și să te bucuri de viața de student, pentru că este super fain ce urmează”, a mai explicat studentul.
El a mai adăugat că la cazare, în general, se plătește chiria pentru o lună sau jumătate din chiria pentru o lună, însă depinde de cazare.
„Pentru o cameră în Amsterdam chiriile sunt undeva la 600-700-800 de euro, iar în orașe mai mici chiriile pot fi și de 400-500 de euro pentru o cameră. Pentru un studio prețurile cresc cu 100-200 de euro. Am colegi, cu care am stat, pentru care termenul de chirie este de un an, adică după un an trebuie să te muți de acolo, ca să le oferi șansa altor studenți care vin acolo pentru prima oară, în anul I, să se cazeze și nici acum nu și-au găsit cazare. Și eu m-am uitat din luna martie pentru anul II și atunci toată lumea mi-a spus, cumva, că mă uit prea devreme și că exagerez un pic și acum colegii care au stat până în iunie, iulie sau august stau pe la prieteni, pe acasă, pe canapele, pentru că nu își pot găsi. Sunt situații în care am auzit că fac naveta din Bulgaria pentru a participa la cursuri. Pentru a se adapta, majoritatea universităților au început să ofere și cursuri în format fie online, fie hibrid”, a conchis Rareș Voicu, student în Olanda, la Euronews Romania.