Tot mai mulți elevi români aleg să studieze în străinătate. Cele mai căutate Universități sunt cele din Țările de Jos, Danemarca și Irlanda. Sunt însă și tineri care aleg să rămână în țară și foarte mulți se îndreaptă spre Arhitectură. 40 de universități din zece țări și-au prezentat oferta educaționala în acest weekend la Sala Palatului din București.
Singuri sau împreună cu părinții, mii de elevi au vizitat a treizecea ediție a târgului de Universități de la Sala Palatului. Și în acest an, cele mai căutate universități au fost cele din afară. Adelin Voicu are 19 ani și este student la Facultatea de Inginerie in Electronica din Danemarca. A povestit pentru Euronews că toate programale de studii în Danemarca sunt gratuite. Singurele costuri sunt cele pentru mâncare și traiul de zi cu zi.
Adelin Voicu, student: ”Statul danez te ajuta, daca iti gasesti un job part time de 10-12 ore pe saptamana , ceea ce e un total de 40 de ore pe luna, iti ofera si o bursa, care bursa cumulate cu salariul este undeva la 1000 de euro pe luna, maim ult decat decent sa ti permiti o chirie, mancarea.”
Chiar dacă cei mai mulți dintre tineri pleacă la studii peste graniță, mai sunt și elevi care aleg să facă o facultate în țară. Reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism au explicat că tinerii sunt atrasi de această specializare pentru numeroasele oportunități din timpul facultății.
Al Iruani Raghd, reprezentant Universitatea de Arhitectură: ”Arhitectura generală e cea mai cunoscută și din simplul fapt că 80% din oamenii care termină facultatea mereu își găsesc loc de muncă.”
Ce preferințe au studenții
Printre elevii cu care am stat de vorbă părerile sunt împărțite. Unii dintre ei vor să rămână în țară, în timp ce alții speră să intre la cele mai prestigioase universități din lume.
Studentă: ”Eu aș vrea mai departe să merg pe marketing sau la drept, încă nu sunt foarte sigură, mă mai decid că sunt a XI-a mai am timp. Consider că din moment ce m-am născut aici ar trebui să am un scop tot aici în țara mea.”
Student: ”Vreau să merg mai departe pe partea de informatică, în străinătate, Londra, de aceea încerc să mă bag la cât mai multe voluntariate care să mă ajute nu neaparat pe CV, cât și pentru experiență.”
vreau sa merg mai departe pe partea de informatica, in strainatate, Londra, de aceea incerc sa ma bag la cat mai multe voluntariate care sa ma ajute nu neaparat pe cv, cat si p experienta
Ruxandra Zaharia, manager marketing: ”Programele de business și antreprenoriat sunt în topul tinerilor din generația Z, mai ales că aceștia își doresc să aibă siguranță financiară și să aibă acel tip de carieră care să le permită să-și pună în practică ideile și să aibă o oarecare flexibilitate.”
În cadrul acestui târg de universități sunt informații despre 5000 de programe de studiu din domenii foarte variate: de la events management, inginerie și cibernetică, design, turism, până la business și marketing.
Potrivit datelor UNESCO în jur de 40.000 de tineri români sunt plecați la studii în străinătate. Peste 26.000 de elevi de liceu vin anual la acest târg.