Vârsta de pensionare pentru femei ar trebui să fie crescută la 65 de ani în 2035. Acesta este un jalon în PNRR, pe care dacă România nu-l îndeplinește poate pierde 700 de milioane de euro, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
"În 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, 65 de ani. Asta în condițiile în care statul român și Guvernul și coaliția decid să pună în aplicare jalonul", a declarat Marcel Boloș la Euronews România
PSD este împotriva deciziei
"Discuţia despre creşterea vârstei de pensionare trebuie tranşată înainte să mai dăm naştere, din cine ştie ce motive politice, şi la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susţine o astfel de măsură. Nu vrem să punem o presiune şi mai mare pe salariaţi. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja", a afirmat Stănescu, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.
"Decizia este a coaliției de guvernare și orice decizie care vine pentru ca un jalon să fie pus în dificultate poate să pună în discuție aplicarea acestor plăti parțiale. Sancțiunea dură pe care o putem primi este de a pierde acești bani, 700 de milioane de euro dacă se respectă aceleași reguli privind plățile parțiale. Repet, este o decizie asumată. Nu cred că este un capăt de țară", a spus ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, se arată în Legea nr.263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.