Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valea Oltului, închisă timp de o lună în plină vară: „Doamne-ajută să fie doar o lună!”

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august 2024, pe perioada zilei, a anunţat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii. Însă, închiderea trecătorii de pe Valea Oltului pentru o lună este numai începutul, a declarat Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro infrastructura, în direct la Euronews. Pentru că vor urma lucrările de execuție pentru noua autostradă, ceea ce va însemna luni și luni de lucrări și nervi pentru cetățeni și transportatori.

Valea Oltului, închisă timp de o lună. În zonă se fac lucrări pentru studiul geotehnic pentru autostrada Sibiu-Pitești

Directorul executiv al Asociației Pro infrastructura consideră că traficul spre vest se va muta pe DN6, deja aglomerat. În opinia sa, o soluție ar fi fost devierea traficului în apropiere, respectiv pe malul celălalt al Oltului.

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro infrastructura: „Soluția - e drept că vorbim despre un alt nivel de programare de gândire, bani, asumarea responsabilității - era devierea pe partea cealaltă a Oltului. Sigur, construirea unor kilometri de drum, un pod provizoriu era cu totul alta anvergură.

Ni se vinde o gogoașă și anume o să stăm doar o lună. Bine, Doamne-ajută să fie doar o lună pentru această defrișare, dar eu vă întreb pe perioada lucrărilor ce o să se întâmple? Pentru că ceea ce nu spun autoritățile, dar vă spun eu acum pentru cine are urechi să audă, această închidere pentru această defrișare este doar pentru accesul pentru studiul geotehnic. După aceea, o să vină lucrările, pe perioada lucrărilor o să fie cu totul altă poveste, pentru că una e să tai copacii, să faci studiu geotehnic, alta este să faci lucrările acolo. Partea de decizie e una, dar anunțarea deciziei este catastrofală. Evident, nu poți să anunți în plin sezon estival că închizi una dintre principalele rute ale țării și traversare montană, că tu nu prea ai pe unde s-o iei, dar nu poți să lași camioanele să ocolească atât... Probabil că grosul camioanelor, ce este de vest, se va muta pe DN6, da' și acolo deja e presiune pe drumul ăla, deja este aglomerat...”, a precizat acesta într-o intervenție la Euronews România.

Grindeanu: „Nu există altă variantă”

Pe de altă parte, Grindeanu a precizat că nu există „o altă variantă”.

„Ştiţi că avem acest lot 2 de pe Sibiu - Piteşti, care implică defrişări. Acestea au fost aprobate. Aceste lucruri trebuie făcute dacă vrem să facem această autostradă. Dacă vrem să nu o facem, nu închidem DN7. Cert este că, în acest moment, aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic. Asta ar pune în pericol siguranţa traficului, ar pune în pericol viaţa celor care circulă pe DN7 - şi asta nu şi-o poate asuma nimeni. De aceea, în această lună, din 8 iulie până în 9 august, vor fi făcute aceste lucrări absolut necesare pentru a realiza autostrada Sibiu-Piteşti. Sigur, mă aştept la cunoscători care vor critica acest lucru. Nu există altă variantă. Am încercat să găsim variante. Vorbim de înălţimi foarte mari, care ajung până la 70 de metri, unde trebuie tăiaţi aceşti arbori care riscă în mare măsură să ajungă pe carosabil şi să pună în pericol siguranţa circulaţiei. Repet, vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări! Există şi cealaltă variantă, pe care cred că orice om cu scaun la cap nu şi-o doreşte”, a explicat Grindeanu, potrivit Agerpres.

Cât timp va fi închisă circulaţia pe Valea Oltului, vor fi rute alternative, a mai precizat Grindeanu.

„În această lună, colegii mei de la CNAIR, împreună cu Poliţa Română, vor transmite rutele alternative, astfel încât, pe perioada zilei, să avem asigurate aceste rute alternative, circulaţia fiind închisă pe perioada zilei. Pe perioada din noapte va fi redeschisă în fiecare zi, inclusiv în această lună de care vorbeam, dar vineri, la faţa locului, împreună cu colegii mei, vom transmite mai multe. Pe perioada zilei vom avea rute alternative pe care noi, împreună cu Poliţia Rutieră, le vom transmite din timp, astfel încât şoferii să le cunoască. Eu cred că e singura soluţie. Am cerut companiei care desfăşoară acele lucrări să aibă mobilizare mare, astfel încât să le finalizeze în această lună şi să ne folosim de aceste 30 - 31 de zile la maxim. Dacă tot închidem circulaţia, trebuie să folosim la maxim aceste zile şi să avem un progres major pe acel tronson”, a transmis şeful de la Transporturi.

Închiderea circulaţiei rutiere pe DN7 - Valea Oltului va afecta turismul din Sibiu şi nu va fi un exerciţiu de imagine „prea bun” nici pentru România, au declarat specialişti în turism, pentru Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE