Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron îl nominalizează pe Stéphane Séjourné pentru postul de comisar european după demisia lui Thierry Breton

Președintele francez Emmanuel Macron l-a propus, luni, pe Stéphane Séjourné, în prezent ministru de Externe, pentru funcția de comisar european. Decizia anunțată de Palatul Élysée a fost luată în contextul în care Thierry Breton a demisionat comisar european pentru piața internă.

Președinția franceză a transmis că Stéphane Séjourné îndeplinește „toate criteriile necesare” pentru acest post.

„Președintele Republicii a susținut întotdeauna obținerea unui portofoliu-cheie pentru comisarul său european. Acesta este sensul discuțiilor sale cu președintele Comisiei Europene de atunci”, se precizat Palatul Élysée, potrivit Politico.

La luna ianuarie, Emmanuel Macron l-a numit pe Stéphane Séjourné în funcția de ministru de Externe în Guvernul condus de Gabriel Attal, cel mai tânăr premier din istoria Franței.

În vârstă de 38 de ani, Séjourné este considerat un apropiat al președintelui Emmanuel Macron. De profesie avocat, el a condus grupul Renew din Parlamentul European, după retragerea lui Dacian Cioloș, precum și partidul Renaissance al președintelui Macron, potrivit Politico.

Stéphane Séjourné a fost numit șef al diplomației franceze ca urmare a unei remanieri de amploare, realizată cu scopul de a relansa președinția în declin a lui Emmanuel Macron.

Potrivit televiziunii France 24, Séjourné este fostul partener de viață al lui Gabriel Attal, primul premier francez care și-a asumat în mod public homosexualitatea.

Stéphane Séjourné a fost consilierul președintelui Macron

Stéphane Séjourné s-a alăturat echipei lui Emmanuel Macron în anul 2016, cu un an înaintea alegerilor prezidențiale. În 2017, a devenit consilier prezidenţial, post pe care l-a părăsit după un an și jumătate, pentru a se implica în campania pentru alegerile europarlamentare. În 2019, Séjourné a fost ales eurodeputat, iar doi ani mai târziu a preluat conducerea grupului după plecarea lui Dacian Cioloş.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE