Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu confirmă că Roxana Mînzatu a fost propusă comisar european

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că Roxana Mînzatu a fost propusă comisar european.

”În toate discuțiile politice a președintelui Comisiei cu toți premierii, trebuie să vedem interesul fiecărui stat în parte. Din punctul meu de vedere cel mai important este viitorul portofoliu pe care îl va prelua comisarul desemnat de către România și mai puțin de către persoană..

Cred că ultimul lucru pe care l-aș lua în considerare dacă este un bărbat sau o femeie. Ducerea discuției în privința capacității unei persoane de a fi comisar sau nu dacă este feminin sau e bărbat.

Am discuții cu doamna președinte numai în ceea ce privește portofoliul viitor pe care îl va reprezenta România. Așa e corect”, a declarat șeful Executivului.

Roxana Mînzatu, interviu de peste o oră cu Ursula von der Leyen

Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța că România va obține un portofoliu „relevant” în viitoarea Comisie Europeană și că Roxana Mînzatu a susținut un interviu de peste o oră cu șefa Executivului comunitar.

„Este un portofoliu relevant pe care-l va reprezenta România. Doamna președinte să știți că nu numește un comisar până când nu are un interviu cu respectiva persoană. Acest interviu a avut loc duminică. Peste o oră și ceva a avut loc acest interviu între doamna Roxana Mînzatu și președintele Comisiei”, a mai spus Ciolacu.

Lasconi, despre nominalizarea Roxanei Mînzatu comisar european: Am văzut că se pricepe la accesarea fondurilor europene; important e mandatul

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat, luni, referitor la nominalizarea Roxanei Mînzatu pentru funcţia de comisar european, că a văzut că aceasta "se pricepe la accesarea de fonduri europene şi a fost ministrul Fondurilor Europene", dar este important mandatul pe care îl va avea.

"Când ai politicieni slabi la butoane, nu prea ai cum să dai cu pumnul în masă, nici la nivelul înalt din Uniunea Europeană, nici în Statele Unite ale Americii, nu poţi să negociezi. Asta şi spuneam, că dacă am fi avut un preşedinte implicat, dacă am fi avut un premier cu viziune, noi, prin apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO şi Parteneriatul strategic cu Statele Unite, puteam să avem mai multe de câştigat. Atunci când a izbucnit Războiul în Ucraina, noi am fi putut să avem de la Comisia Europeană bani ca să facem autostrăzi, căile ferate, mai multe investiţii în Portul Constanţa. Deci s-ar fi putut întâmpla asta, dar nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, cu vizele cu Statele Unite, sunt multe lucruri care ar fi putut să fie făcute mai bine", a afirmat Lasconi, la o conferinţă de presă.

Întrebată dacă ea crede că Roxana Mînzatu nu ar fi pregătită şi potrivită pentru a ocupa această funcţie, Lasconi a spus: "Am văzut că se pricepe la accesare de fonduri europene şi a şi fost ministrul Fondurilor Europene. Nu ştiu ce să spun. Important este ce mandat va avea. E important şi asta".

Știrea inițială:

Roxana Mînzatu va fi nominalizată de premierul Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european, au declarat surse politice pentru Euronews România. Europarlamentarul Victor Negrescu a dat de înțeles că ”președinta Ursula von der Leyen a cerut se pare o femeie din partea României pentru a încerca să aibă această paritate la nivelul Comisiei Europene”.

Întrebat dacă mai figurează printre persoanele nominalizate, Victor Negrescu a punctat că îî „este imposibil” să respecte acest criteriu pe care Ursula von der Leyen l-a introdus în discuțiile care s-au purtat cu Executivul României.

”Îi mulțumesc premierului că a menționat în ultimele trei săptămâni numele meu, însă, după cum știți, România nu a formulat nicio propunere oficială și fiind acum alături de Belgia, ultimele două state care nu au formulat o propunere oficială, avem o discuție în prezent cu președinta Comisiei Europene privind respectarea echilibrului de gen.

Președinta Ursula von der Leyen a cerut se pare o femeie din partea României pentru a încerca să aibă această paritate la nivelul Comisiei Europene. Ăsta este criteriul. Eu, personal, în ultimele trei săptămâni am căutat să fac tot posibilul să prezint ceea ce am realizat la nivelul Parlamentului European. Sunt vicepreședintele Parlamentului European, sunt vicepreședintele Socialiștilor europeni.

Îmi este imposibil să respect acest criteriu pe care Ursula von der Leyen l-a introdus în discuțiile care s-au purtat cu Executivul României”, a afirmat Negrescu.

Victor Negrescu: Trei sferturi dintre cei propuși în Comisia Europeană sunt domni

„În momentul de față, trei sferturi dintre cei propuși în Comisia Europeană sunt domni. Întotdeauna am susținut nevoia de echilibru de gen și o voi susține în continuare. Nu știu de ce aflăm în această situație în prezent”, a mai precizat vicepreședintele Parlamentului European.

”Susțin propunerea premierului indiferent de decizia sa finală”, a adăugat el.

Roxana Mînzatu s-a numărat printre cele trei persoane care ar fi fost propuse pentru postul de comisar european de Guvern, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Cine este Roxana Mînzatu, propusă pentru postul de comisar european

În vârstă de 44 de ani, Roxana Mînzatu este europarlamentar PSD. A fost deputat de Brașov din decembrie 2016. În perioada septembrie 2015 - ianuarie 2016, ea a fost președinte al Agenției Naționale pentru Achizițiii Publice. De asemenea, între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, după cum reiese din CV-ul ei publicat site-ul Camerei Deputaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE