Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Thierry Breton demisionează din funcția de comisar european, din cauza unor „neînțelegeri” cu Ursula von der Leyen

Surpriză majoră la Bruxelles. Thierry Breton, comisar european pentru piața internă, și-a dat demisia. El susține că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi făcut presiuni asupra Franței, țara sa natală, să prezinte un alt candidat care să-l înlocuiască în noua Comisie, potrivit Euronews.

Thierry Breton demisionează din funcția de comisar european pentru piaţă internă şi servicii

Era de așteptat ca Thierry Breton să primească un rol important în viitoarea echipă a Ursulei von der Leyen, vehiculându-se chiar un post de vicepreședinte executiv, potrivit sursei. Nu o să se întâmple.

Breton a făcut anunțul luni dimineață, susținând că ar fi aflat despre acest „presupus lobby” chiar „cu câteva zile în urmă”, în timp ce șefa CE era pe cale să contureze noul executiv comunitar.

El a publicat pe X o fotografie a scrisorii sale de demisie adresate preşedintei Comisiei Europene. Breton a amintit că, la 24 iulie, ea le-a scris ţărilor membre cerându-le să nominalizeze candidaţi pentru noul Colegiu Comisarilor din perioada 2024-2029, specificând că statele membre care intenţionează să numească acelaşi comisar în noua comisie nu sunt obligate să nominalizeze doi candidaţi, un bărbat şi o femeie.

„La 25 iulie, preşedintele Emmanuel Macron m-a desemnat pe mine drept candidatul oficial al Franţei pentru un al doilea mandat în Colegiul Comisarilor, după cum anunţase deja public în marginea Consiliului European din 28 iulie”, a scris Breton în scrisoarea sa de demisie.

Cu toate acestea, susține Breton, Von der Leyen ar fi cerut Franţei să-i retragă nominalizarea.

„Cu câteva zile în urmă, pe ultima sută de metri a negocierilor privind componenţa viitorului Colegiu, aţi cerut statului francez să-mi retragă numele - din motive pe care în niciun moment nu le-aţi discutat direct cu mine - şi aţi oferit, ca un compromis politic, un portofoliu presupus mai influent pentru Franţa în viitorul Colegiu. Vi se va propune acum un candidat diferit”, a continuat Breton.

„A fost o onoare și un privilegiu să servesc interesul european comun”, a mai adăugat el, pe X.

Cele mai râvnite portofolii de comisari europeni sunt cele cu un puternic impact economic. Liderii Italiei, Cehiei şi României și-au declarat clar interesul pentru ele și se credea că și Franța va menține un portofoliu puternic, deoarece Thierry Breton, care era însărcinat cu Piața Internă, urma să aibă un al doilea mandat. Roxana Mînzatu este propunerea României la funcția de comisar european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE