Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urmările atacului masiv al Rusiei asupra Ucrainei: „Sunt distrugeri mari asupra infrastructurii energetice. Rușii au folosit o tactică nouă”

Ucraina a fost ținta unui atac masiv cu rachete și drone kamikaze, lansate de armata rusă. Explozii puternice au fost auzite în Kiev, iar în unele cartiere a fost întreruptă alimentare cu energie electrică.

Stațiile de metrou din capitala ucraineană s-au umplut cu oameni care s-au refugiat, potrivit presei locale. Explozii puternice au fost în majoritatea orașelor mari ale țării, inclusiv în Lvov, Odesa și Harkov.

„Intenția de a distruge sectorul nostru energetic îi va costa scump pe ruși”

Consilierul prezidențial, Andrii Ermak, a scris pe canalul său de Telegram că este vizată infrastructura energetică. „Intenția de a distruge sectorul nostru energetic îi va costa scump pe ruși, îi va costa infrastructura lor”, a scris acesta.

Potrivit primelor informații, există deja victime printre civili. Armata rusă a lansat peste 100 de drone kamikaze și peste 40 de rachete.

Este cel mai mare atac cu rachete și drone

Anatol Câșlaru, jurnalist Euronews: A fost alertă maximă. Este cel mai mare atac al rușilor de la începutul incursiunii armatei ucrainene în Kursk, este cel mai mare atac cu rachete și drone. De asemenea, este cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice din ultima perioadă. Mai ales că presa din Ucraina scria că, la începutul lunii august, Moscova și Kievul s-ar fi înțeles să nu se atace reciproc asupra infrastructurii energetice, acord care ar fi fost rupt de Rusia.

Sunt distrugeri masive asupra infrastructurii energetice. Chiar s-a resimțit și în Republica Moldova. Sistemul energetic, care este interconectat cu cel al Ucrainei, a avut de suferit. Au intervenit de urgență și în Republica Moldova. Deocamdată nu știm dacă sunt deconectări.

Mai multe orașe din Ucraina au rămas fără energie electrică

În Ucraina, mai multe orașe, inclusiv capitala, au rămas fără energie electrică mai multe cartiere. Au fost deconectări de la furnizarea de apă potabilă și apă caldă. Practic, a fost sub alertă toată Ucraina. Bombardamente au fost din vest, în Lvov, până în sud, la Odesa. Practic, toată țara a fost acoperită de acest bombardament masiv. Nu sunt informații clare despre câte victime sunt, se vorbește de mai mulți morți și răniți. Apar tot mai multe imagini pe rețelele de Telegram, dar și în presa ucraineană, cu clădiri lovite. Au fost și clădiri lovite, nu a fost un atac doar asupra infrastructurii.

Noua tactică folosită de ruși

Multe dintre dronele și rachetele lansate și-au atins țintele. Ce este interesant, de această dată, rușii au folosit o tactică nouă. Se observă în ultima perioadă. Dronele intră în spațiul aerian al Ucrainei, țintesc un anumit oraș. La un moment dat, se opresc, virează brusc și se duc în altă parte. Umblă așa dintr-o parte în alta pe deasupra orașelor ucrainene timp de câteva ore. După care, lovesc o țintă. În acest fel, încearcă să debusoleze apărarea aeriană a Ucrainei.

Ministrul Energiei din Ucraina a ieșit cu o declarație și a spus că este o situație extrem de complicată în sistemul energetic ucrainean după acest atac. Au fost vizate mai multe centrale și sisteme de distribuție. Se așteaptă ca perioada rece care vine să fie una mult mai complicată comparativ cu anul trecut, din cauză că infrastructura energetică a fost lovită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE