Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, mesaj de Ziua Independenței: ”Războiul s-a întors în Rusia”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă, într-un discurs cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, că războiul "s-a întors" împotriva Rusiei, țară care a declanșat o invazie în Ucraina în 2022.

Zelenski a subliniat că Moscova "va experimenta ce înseamnă represaliile", potrivit unei relatări AFP.

Președintele ucrainean a declarat că Rusia a încercat să "ne distrugă", dar conflictul "s-a întors împotriva ei". Înregistrarea video a discursului, realizată în zona de frontieră unde forțele ucrainene au lansat o incursiune surpriză pe teritoriul rus, a fost prezentată de președinte ca fiind făcută în regiunea Sumî, la începutul acestei săptămâni.

Acesta a precizat că filmarea a fost realizată într-o zonă forestieră, la "câțiva kilometri" de locul de unde forțele ucrainene au declanșat un atac rapid asupra regiunii Kursk din Rusia.

Zelenski a afirmat că Kievul "surprinde din nou", subliniind că Rusia "va învăța ce înseamnă represaliile".

În contextul invaziei din primăvara anului 2022, Rusia a urmărit să "ne distrugă", însă Ucraina sărbătorește acum 33 de ani de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat: "Cei care vor să semene răul pe teritoriul nostru vor culege consecințele pe propriul lor pământ. Aceasta nu este o predicție, o laudă sau o răzbunare oarbă. Este pur și simplu dreptate".

Zelenski l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept un "bătrân bolnav din Piața Roșie care amenință constant pe toată lumea cu butonul roșu".

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina "se îndreaptă cu o viteză impresionantă spre aderarea la Uniunea Europeană", a relatat dpa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE