Războiul din Ucraina și creșterea inflației au condus la sărăcie încă patru milioane de copii din Europa de Est și Asia Centrală, o creștere cu 19% față de 2021, potrivit unui nou studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), publicat luni, de Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei.
În timp ce copiii reprezintă 25% din populație, ei constituie și aproape 40% dintre cele 10,6 milioane de persoane care au ajuns să trăiască în sărăcie, anul acesta.
Raportul UNICEF, care conține informații din 22 de țări, spune că Rusia – cu încă 2,8 milioane de copii care trăiesc în sărăcie – reprezintă aproape trei sferturi din creșterea totală înregistrată de UNICEF, despre care spune că se datorează populației mari a țării și pierderilor aduse economiei sale.
Războiul dintre Rusia și Ucraina afectează copii
Ucraina găzduiește jumătate de milion de copii care trăiesc în sărăcie, a doua pondere ca mărime, urmată de România, cu încă 110.000 de copii, notează studiul.
„Dincolo de ororile evidente ale războiului – uciderea și mutilarea copiilor, strămutarea în masă - consecințele economice ale războiului din Ucraina au un impact devastator asupra copiilor din Europa de Est și Asia Centrală”, a declarat directorul regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan.
Dificultățile financiare ale familiilor conduc către multiple alte probleme. Atunci când costurile vieții cresc, banii disponibili pentru alte nevoi precum sănătatea și educația scad. Drept urmare, copiii mai săraci au mai puține șanse de a avea acces la servicii esențiale și sunt mai vulnerabili la violență, exploatare și abuz, spune ONU.
Creșterea numărului copiilor care trăiesc în sărăcie în Europa de Est și Asia Centrală ar putea determina moartea a încă 4.500 de copii înainte de primul an de viață și a altor 117.000 de copii să abandoneze școala în 2022, avertizează UNICEF.
Efectele pandemiei COVID-19 asupra luptei împotriva sărăciei
Potrivit ONU, pandemia COVID-19 care a cuprins lumea în ultima perioadă a dus la anularea a decenii de progrese în lupta împotriva sărăciei şi a sărăciei extreme. Banca Mondială arată că între 88 şi 115 milioane de oameni sunt împinşi în sărăcie extremă ca urmare a crizei, majoritatea acestora aflându-se în ţările din Asia de Sud şi ţările subsahariene, unde ratele sărăciei sunt deja ridicate. În 2021, se aşteaptă ca acest număr să crească între 143 şi 163 milioane.
Aceşti "noi săraci" se vor alătura celor 1,3 miliarde de oameni care trăiesc deja într-o sărăcie multidimensională şi persistentă, care şi-au văzut lipsurile preexistente agravate în timpul pandemiei globale, transmite Agerpres.
Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie.
Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.
Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei oferă o oportunitate de a recunoaşte efortul şi lupta oamenilor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ei de a-şi face auzite preocupările.