Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria amenință că dă în judecată Comisia Europeană. Viktor Orban vrea să recupereze costurile pentru protejarea frontierei externe a UE

Ungaria este pregătită să acționeze în instanță împotriva Comisiei Europene, solicitând rambursarea cheltuielilor pe care le-a avut pentru protecția frontierei externe a Uniunii Europene, a anunțat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Potrivit estimărilor Budapestei, suma se ridică la 2 miliarde de euro.

Comisia Europeană trebuie să ramburseze costurile uriașe suportate de Ungaria pentru protejarea frontierei externe a Uniunii Europene de migrația ilegală, a adăugat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, potrivit Reuters.

„Trebuie să fie achitată datoria Ungariei în ceea ce privește protecția frontierelor. Ei vor plăti, este doar o chestiune de timp”, a spus Orban.

Acum nouă ani, Viktor Orban a închis o rută majoră de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanţi de azil, ceea ce i-a întărit susţinerea pe plan intern, dar i-a atras ample critici din partea multor alte state aliate din UE.

Ministrul Afacerilor Europene: Suntem gata să dăm în judecată CE

„Suntem gata să dăm în judecată Comisia Europeană, după ce a rambursat parţial sau total costurile suportate de alte state membre pentru protejarea graniţelor Schengen”, a afirmat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, joi, la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Oficialii de la Budapesta spun că Ungaria a cheltuit două miliarde de euro pentru protejarea frontierei Schengen în ultimii ani fără a primi nicio contribuţie semnificativă din partea UE.

”Una din aceste linii roşii este decizia exprimată de poporul ungar la un referendum. Nimeni nu se poate stabili în Ungaria împotriva voinţei poporului ungar”, a declarat Janos Boka, ministrul ungar al Afacerilor Europene, adăugând că guvernul ungar va continua să apere graniţele de migranţi ilegali şi le va oferi transport dus până la Bruxelles celor care primesc azil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE