Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria emite vize speciale pentru ruși și belaruşi. ”Nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru Schengen”

Ungaria a inclus cetățenii ruși și belaruşi în Programul Cardului Naţional. Această decizie nu implică niciun risc de securitate deoarece persoanele ce beneficiază de acest program sunt supuse unor verificări aprofundate, înainte de a li se permite intrarea sau șederea pe teritoriul Ungariei, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pe fondul criticilor lansate de oficialii europeni.

Guvernul de la Budapesta a extins la opt țări, printre care și Rusia și Belarus, regimul special de vize de care beneficiau inițial lucrători străini din Ucraina și Serbia. Potrivit acestei facilități, lucrătorii străini au posibilitatea de a sta în Ungaria doi ani și, ulterior, să prelungească perioada de ședere cu trei ani, de câte ori doresc. De asemenea, ei pot practica orice profesie, cu condiția de a demonstra că au un loc de muncă, cazare şi asigurare de sănătate în Ungaria, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

Includerea cetățenilor ruși belaruşi în acest program al Ungariei a generat proteste din partea unor reprezentanți ai Comisiei Europene și altor politicieni europeni. Un grup de eurodeputați a cerut chiar excluderea Ungariei din spațiul Schengen.

”Regretăm să vedem cum colegii noştri nord-europeni şi baltici îşi continuă campania de calomnie împotriva Ungariei.

Adevărul este că includerea cetăţenilor belaruşi şi ruşi în Programul Cardului Naţional nu reprezintă niciun fel de ameninţare de securitate pentru spaţiul Schengen, întrucât ei trebuie să treacă printr-un proces cuprinzător de verificare înainte de a intra sau de a rămâne în Ungaria” a precizat duminică ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pe Facebook.

Mai mult, șeful diplomației ungare a precizat că ”toate afirmaţiile contrare sunt pur şi simplu minciuni, răspândite de colegii noştri nord-europeni şi baltici orbiţi de abordarea lor pro-război”.

Reacția lui Szijjarto vine în contextul în care comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson a amintit Guvernului condus de Viktor Orban că trebuie să se asigure că ”cetăţenii ruşi care ar putea reprezenta o ameninţare de spionaj sau alte ameninţări de securitate sunt supuşi celui mai ridicat nivel de verificare" înainte de a primi o viză Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE