Premierul ungar Viktor Orban a luat Uniunea Europeană ostatică și solicită miliarde de euro, pentru a debloca o serie de acorduri; de la ajutorul acordat Ucrainei, la stabilirea unui prag minim privind impozitul pe profit în cazul corporațiilor, scrie publicația Politico. De cealaltă parte, Ungaria este „foarte optimistă” că oficialii de la Bruxelles vor renunța la planurile privind tăierea fondurilor europene, după ce Guvernul de la Budapesta a implementat o serie de reforme pentru a diminua temerile privind încălcarea statului de drept.
În septembrie, Comisia Europeană a amenințat că nu va aloca 7,5 miliarde euro, bani destinați Ungariei prin intermediul noului mecanism privind statul de drept, precum și 5,8 miliarde euro, fonduri de redresare după pandemia COVID-19 care au fost înghețate temporar.
În total, suma reprezintă aproape 10% din produsul intern brut (PIB) al Ungariei din 2022.
Guvernul de la Budapesta ar putea obține fondurile europene în cazul în care va continua implementarea măsurilor negociate cu Comisia Europeană. Măsurile vizează consolidarea măsurilor referitoare la acordarea de contracte din bani publici, eradicarea conflictelor de interese din rândul guvernanților și anchetarea cazurilor privind proiectele finanțate cu bani europeni, notează Euronews.com.
Analiză Politico: Budapesta șantajează Bruxelles-ul pentru a-i aloca miliarde de euro
Viktor Orban, premierul Ungariei, a luat ostatică Uniunea Europeană, căreia îi cere miliarde de euro, pentru a nu se mai opune ajutorului acordat Ucrainei și stabilirii unui prag minim privind impozitul pe profit în cazul corporațiilor
Liderul de la Budapesta susține că Ungaria trebuie să primească banii europeni în calitate de stat membru UE. În schimb, autoritățile de la Bruxelles au suspendat fondurile, în condițiile în care există îngrijorări privind erodarea democrației din Ungaria și au insistat ca Budapesta să facă mai multe schimbări.
Cele două părți s-ar îndrepta spre un acord și este de așteptat ca UE să deblocheze în curând fondurile, după ce Budapesta a promis că va adopta un set de reforme, arată Politico.
Liderii UE afirmă că aceste reforme vor opri erodarea normelor democratice în Ungaria și vor asigura cheltuirea mai corectă a banilor europeni. Iar Budapesta insistă că este sinceră în ceea ce privește îndeplinirea promisiunilor, cu toate că există îndoieli.
Potrivit publicației europene, Viktor Orban a blocat unele dintre cele mai urgente inițiative ale UE, inclusiv un pachet de ajutor urgent în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord la nivel mondial pentru stabilirea unei cote minime de impozitare a societăților comerciale.
Miza lui Orban a fost tocmai cea de a determina Bruxelles-ul să deblocheze fondurile europene, arată Politico.
„Acesta este un șantaj pur și simplu”, a declarat un diplomat UE, pentru sursa citată.
În lipsa unui acord, reputația UE ar avea de suferit dacă nu va putea acorda ajutorul financiar promis Ucrainei. De asemenea, oficialii europeni nu vor să genereze o criză în economia maghiară și nici nu vor să adâncească diviziunile, în condițiile în care războiul din Ucraina face ravagii la granița UE.
Comisarul european pentru buget, despre Ungaria: Acest blocaj este șantaj politic pur
Ungaria este acuzată că „șantajează” Uniunea Europeană, în condițiile în care premierul naționalist Viktor Orban a refuzat propunerea Comisiei Europene de a acordat Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro pentru 2023, sub formă de credite cu dobândă suportată de statele membre UE. În schimb, șeful Executivului de la Budapesta s-a arătat dispus să acorde bilateral Ucrainei o subvenție ce poate ajunge până la 170 de milioane de euro.
Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a catalogat acest blocaj al Budapestei drept un „șantaj politic pur”.
Oficialul austriac are responsabilitatea de a evalua reformele anticorupție aplicate de Ungaria pentru a scăpa de înghețarea fondurilor europene în valoare de 7,5 miliarde de euro.
Din aprilie, Guvernul de la Budapesta este vizat de un mecanism european de condiționalitate, declanșat din cauza problemelor cu corupția și i în atribuirea unor contracte publice.
Johannes Hahn a dat asigurări că evaluarea sa nu va fi influențată de „comportamentul ridicol" al Budapestei”. Această evaluare ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lunii, au precizat surse europene citate de agenția AFP, preluată de Agerpres.
De asemenea, Ungaria negociază cu Bruxelles-ul validarea planului său de relansare de 5,8 miliarde de euro, blocat de un an şi jumătate din motive legate de statul de drept. O undă verde a UE se profilează în următoarele săptămâni asupra PNRR-ului ungar, care ar urma însă să prevadă plăţi condiţionate de aplicarea de reforme menite să amelioreze independenţa justiţiei în special.
Ungaria susține că are un „dialog constructiv” cu UE
În schimb, Judot Varga, ministrul ungar al Justiției, a afirmat, vineri la Bruxelles, că este „foarte optimistă” în privința dialogului cu instituțiile europene „deoarece, în cele din urmă, ne putem așeza în cele din urmă la masa negocierilor și au existat propuneri constructive despre cum pot fi corectate aspectele ce au generat îngrijorări din partea Comisiei Europene”.
Miniștrii de Interne ai statelor membre UE urmează să discute vineri despre democrația din Ungaria la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de la Bruxelles, însă nu vor luat nicio decizie în acest sens.
Guvernul de la Budapesta are ca termen limită până pe 19 noiembrie pentru a soluția problemele semnalate de Comisia Europeană, urmând ca până la sfârșitul lunii Executivul comunitar să își anunțe decizia dacă statele membre vor vota asupra înghețării fondurilor.
Aprobarea unor astfel de sancțiuni implică un vot cu majoritate calificată.
Judot Varga a afirmat că „va trimite, până la termenul limită de 19 noiembrie, o scrisoare oficială la Comisia în legătură cu îndeplinirea angajamentelor” și a precizat că autoritățile de la Budapesta vor monitoriza frecvent evoluțiile în acest sens.
De asemenea, ea a făcut apel la statele membre să dea dovadă de „responsabilitate politică” și deoarece în acestă situație, „condiționalitatea poate fi o testare”.
„Poate fi exemplul frumos al unui dialog constructiv. Poate fi un simbol al unității și poate fi confirmarea solidarității adevărate”, a menționat ea.
Oficial european: Ungaria va primi fondurile, dar condiționări
Un oficial european a afirmat pentru agenția Reuters că Ungaria „va primi banii (europeni), dar cu unele condiționări”.
Reformele promise reprezintă o schimbare după ce mai mulți ani Viktor Orban a direcționat fondurile europene unor apropiați ai săi, arată mai multe grupuri care monitorizează respectarea drepturilor.
Potrivit OLAF, Ungaria a înregistrat nereguli în cazul a aproape 4% din fondurile europene acordate în exercițiul financiar 2015-2019, ceea ce reprezintă de departe cel mai slab rezultat dintre cele 27 de țări ale UE. Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări din bloc.