Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană boicotează simbolic Ungaria după turneul premierului Viktor Orban în Ucraina, Rusia și China

Uniunea Europeană recurge la un boicot simbolic după turneul premierului maghiar în Ucraina, Rusia și China. Astfel, reuniunile informale ale miniștrilor de externe din UE, programate în luna august, au fost mutate de la Budapesta la Bruxelles, ca răspuns după ce Viktor Orban s-a prezentat ca "mediator" în războiul din Ucraina.

Ungaria a preluat, la începutul lunii iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Însă șeful diplomației europene, a subliniat că singurul plan de pace este cel prezentat de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

UE boicotează Ungaria după turneul premierului Viktor Orban

Premierul Ungariei, care este de extremă dreapta, a afirmat că Uniunea Europeană are "o politică pro-război".

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă: "Politica Uniunii Europene nu este o politică prorăzboi. Respingem cu tărie acest lucru. Am analizat declarațiile și acțiunile implementate de premierul ungar și de ministrul de Externe al Ungariei și, cu o singură excepție, pot spune că toate statele membre, cu o singură excepție, sunt destul de critice la adresa acestui comportament. Putin este partea beligerantă. Singurul care este pro-război este Putin. El cere divizarea și predarea Ucrainei ca precondiții pentru orice negociere și orice încetare a focului."

  • Reuniunile informale ale Consiliului UE, unde sunt prezenți miniştrii de Externe şi de Apărare, au loc în perioada 28-30 august.

Orban a avut aşa-numite "misiuni de pace", de la începutul lunii iulie, și s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, cu liderul chinez Xi Jinping, la Beijing şi cu fostul preşedinte american Donald Trump, la reşedinţa din Mar-a-Lago (Florida).

Deși se prezintă ca un pacificator în războiul din Ucraina, Viktor Orban este în dezacord cu poziția celorlalți lideri ai UE.

În timpul întâlnirilor sale, Orban a spus că, "intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE