Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Pîrvulescu: Viktor Orban va încerca să dinamiteze UE. El și șleahta sa sunt reprezentanții politicii putiniste

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat că Europa va trebui să suporte consecințele susținerii războiului din Ucraina, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale. În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu a avertizat că șeful Guvernului de la Budapesta ”va încerca să dinamiteze” Uniunea Europeană, pentru a reveni ”la situația dinainte de Primul Război Mondial”.

Invitat în emisiunea ”Global Weekend” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a evidențiat că premierului ungar Viktor Orban este un reprezentant al ”politicii putiniste în UE și în NATO”.

Viktor Orban și șleahta sa sunt reprezentanții politicii putiniste în UE și în NATO. Întrebarea mea este de ce nu este suspendat din UE și din NATO pentru că deja e vorba despre o situație cât se poate de gravă.

Declarațiile sale nu sunt surprinzătoare. Deja anul trecut făcea o apologie a Chinei. Vorbea despre o schimbare a raporturilor de forțe. Acum vine cu precizări și mai clare”, a declarat decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, la Euronews România.

Pîrvulescu: ”O nouă ordine mondială este absolut defavorabilă României”

”Trebuie să spunem pentru partizanii lui Orban și a lui Putin din România că o nouă ordine mondială este absolut defavorabilă României. De fapt, Viktor Orban se gândește la o ordine mondială în care să revenim la situația dinainte de Primul Război Mondial.

Nu discutăm neapărat de o Ungarie Mare teritorială, dar vorbim despre o Ungarie care să poată să controleze cultural, social, economic și politic populațiile maghiare.

Deja lucrul ăsta în cei 14 ani de guvernare s-a întâmplat. În Transilvania vedem foarte clar. UDMR este o aripă a Fidesz, iar maghiarii din România, din nefericire, și asta cu concursul politicienilor români și a unei părți a societății trăiesc doar fizic în România. Politic, social, cultural trăiesc în Ungaria”, a mai spus politologul.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu a atras atenția că discursul susținut de Viktor Orban la Băile Tușnad ”nu este o simplă vorbărie”, ci reprezintă ”un întreg plan și acest plan este foarte riscant”.

Viktor Orban va încerca să dinamiteze Uniunea Europeană. A făcut-o deja. Prima vizită pe care a făcut-o a fost la Kiev, e adevărat, dar pentru justifica vizita de la Moscova, Beijing și Florida, unde s-a întâlnit cu Trump înainte de atentatul eșuat împotriva lui.

Lucrurile astea ne spun foarte clar că nu vorbim despre solidaritate europeană. Viktor Orban își permite în numele UE să facă politici care nu sunt ale UE”, a concluzionat Pîrvulescu.

Viktor Orban, la Tușnad: ”Politica Europei s-a prăbușit”

Viktor Orban a avertizat că Europa va trebui să suporte consecințele susținerii războiului din Ucraina, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale.

Avertismentul a fost făcut la școala de vară de la Băile Tușnad. Orban a spus că, în scenariul victoriei lui Donald Trump, Europa va trebui să îmbrățișeze o politică a păcii sau să își recunoască înfrângerea și să suporte consecințele.

”Politica Europei s-a prăbușit, ei (oficialii europeni -n.r.) urmând doar dorința democraților din Statele Unite. Occidentul crede că nu este nevoie de statele naționale, iar imigrația îi ajută cu această ideologie. Este absurd.

Donald Trump vrea să reconstruiască statul național. De-asta vor să-l trimită la închisoare, să-i ia averea și de-asta au vrut chiar să-l omoare ( referire la tentativa de asasinare n.r.)”, a declarat Viktor Orban.

De altfel, premierul Ungariei a trimis recent o scrisoare oficialilor de la Bruxelles în care spunea că Uniunea Europeană ar trebui să facă demersuri pentru încetarea focului în Ucraina, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Orban a mai declarat că Donald Trump va opri orice ajutor pentru Kiev, în cazul în care va reveni la Casa Albă. Scrisoarea a fost trimisă după vizita șefului executivului ungar la Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE