În ziua în care Parlamentul a adoptat "legea anti-păcănele", Euronews a stat de vorbă cu un fost dependent de jocuri de noroc. La emisiunea Vocile care contează, persoana respectivă, a cărui identitate este protejată, a spus ce efecte ar urma să aibă această lege.
Legea anti-păcănele, considerată ineficientă
Fost dependent de jocuri de noroc: "Fructul interzis cred că știe toată lumea ce se întâmplă cu el. Sunt convins că nu se va întâmpla ceva bun, ci din contră, va prolifera. Atunci când unui copil îi interzici să mănânce ciocolată, o să-și dorească să mănânce ciocolată.
Dacă celor din anumite localități li se interzice să mai joace undeva sau nu mai au posibilitatea asta la ei în localitate, cu siguranță vor face asta în altă parte. Sigur că da (n.r.: soluția era să le interzică de tot). Nu are cum să fie o soluție asta (n.r.: interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori)."
Ce înseamnă să devii dependent de jocurile de noroc
Fostul dependent de jocuri de noroc s-a confesat și a spus cum ia naștere această adicție.
Fost dependent de jocuri de noroc: "Eu vă felicit pentru emisiune, pentru că se vorbește despre o problemă care este atât de mare. E o boală. Jocul nu este un joc. E mai mult despre pariu decât despre joc.
Dacă cineva le joacă de plăcere, este excelent, felicitări tuturor celor care pot să facă asta. Dar cei pe care îi vedem cel mai mult în sălile de jocuri nu sunt astfel de persoane care să se delecteze cu treaba asta, să se simtă bine când fac asta. La fel ca diferența dintre o persoană care bea un pahar după o masă, de plăcere, și o persoană care e nevoită să consume până când nu mai știe de el.
Prin asta se caracterizează, este nevoia asta, o compulsie care devine patologică, pur și simplu nu i te mai poți opune. Orice dependență, în momentul în care se manifestă și vrei să o oprești, se întâmplă niște reacții în noi și căutăm să facem asta cu îndârjire fantastică, suntem capabili de nici nu știu ce. Sigur că da (n.r.: există sevraj), e de ordin fizic."
- Conform celor mai recente statistici, cel puțin 15% dintre adulții din România joacă la păcănele. De asemenea, 14% dintre copii au practicat jocuri de noroc pe bani.
Cum se tratează dependenții de jocuri de noroc
Acest fenomen a ajuns să fie considerat o boală și chiar se tratează. De altfel, există tratamente precum cele pentru dependenții de droguri. Iar boala se manifestă ca un fel de "chemare".
Fost dependent de jocuri de noroc: "În momentul de față există la spitale - chiar am discutat la Obregia - un anumit tip de medicamentație care se oferă pentru această dependență de jocuri de noroc, ca să fie ajutați să treacă peste aceste momente complicate. Este ceva care este în noi. Ne ajutăm reciproc, e voba de o comunitate, în 12 pași, în care ne ajutăm să rămânem departe de jocurile astea. Nu e o viață ușoară.
După ani de nejucat, sigur că îmi este relativ mai ușor decât îmi era la început, dar este ca o chemare, ca un magnet care te cheamă, nu e ușor pentru cineva care vrea să facă pasul ăsta.
Când este vorba de boală, nu e jocul în sine, ci ceea ce este în persoană. În anumite persoane e ceva ca un gol în noi, oferit de viața asta, de societatea asta, un gol care nu e umplut. Și se creează senzația, în momentul când joci, că te-ar ajuta să umpli acel gol. Nici măcar nu câștigul este cel care te ține acolo.
Sigur că, la început, cu gândul ăsta intri, că poate voi ajunge să câștig. E procesul în sine. E momentul în care am apăsat pe buton, dacă e vorba de păcănele, sau dacă am pariat la ruletă și aștept rezultatul, sau la pariuri sportive.
Recuperarea este posibilă, ea se întâmplă în condiții grele în ziua de azi, în România, dar se întâmplă, oamenii pot să aibă o speranță. Dacă Guvernul ne-ar mai ajuta, ar fi extraordinar."
Păcănelele vor fi interzise în localități cu sub 15.000 de locuitori
Plenului a adoptat proiectul de lege prin care se interzic jocurile de noroc în localităţile cu o populație de sub 15.000 de locuitori. Pentru a intra în vigoare, legea anti-păcănele trebuie să fie votată în plenul Camerei Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Guvernul va continua să ia măsuri până când lucrurile vor fi sub control în domeniul jocurilor de noroc, după cum a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, referitor la adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege care prevede "scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localităţile din România".
Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a garantat într-un interviu acordat pentru Euronews România, că legea va merge la promulgare până la vacanța de Crăciun. În schimb, USR și PNL acuză Partidul Social-Democrat că blochează în mod deliberat această reformă.
- În București, ar mai putea funcționa doar 144 de săli de jocuri de noroc, dacă proiectul anti-păcănele propus de PSD va trece.