Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea să creeze o zonă tampon în regiunea Kursk. Zelenski: ”Ce provoacă pierderi armatei ruse ne apropie de un sfârșit just al acestei agresiuni”

Incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost lansată cu scopul de a crea o ”zonă tampon” ce să prevină atacurile transfrontaliere ale forțelor Moscovei, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care forțele sale au lovit încă un pod pe teritoriul Rusiei.

Militarii ucraineni avansează în regiunea Kursk după ce au lansat o operațiune surpriză pe teritoriul Rusiei în urmă cu aproape două săptămâni. În schimb, Ucraina se află în continuare sub presiune în regiunile din estul țării, anexate de Moscova, unde forțele ruse înaintează spre un centru militar cheie.

Ofensiva ucraineană din Kursk a pus Rusia în situația de a lupta pentru a-și consolida propriul teritoriu. Kievul pare să aibă mai multe obiective, de la ridicarea moralului trupelor sale la decimarea resurselor Rusiei. Un consilier prezidențial ucrainean a afirmat că incursiunea vizează asigurarea unui proces de negociere ”echitabil”, relatează CNN.

Pentru prima oară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică despre ambițiile strategice ale operațiunii.

”În prezent, principala noastră sarcină în operațiunile defensive generale este să distrugem cât mai mult potențialul de război rusesc și să desfășurăm acțiuni contraofensive maxime”, a afirmat Zelenski.

Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus președintele ucrainean, în ultimul său discurs.

”Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial și economiei lor ajută la prevenirea extinderii războiului și ne apropie de un sfârșit just al acestei agresiuni”, a menționat liderul de la Kiev.

Avanpostul Kievului în Kursk ”devine din ce în ce mai puternic” deoarece militarii ucraineni își consolidează pozițiile, a punctat Zelenski. Oficialii de la Kiev susțin că în prezent controlează aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și atât Rusia, cât și Ucraina au îndemnat locuitorii să evacueze zonele în care au loc lupte dure.

Pentru a paraliza capacitățile logistice ale Moscovei și a întrerupe rutele de aprovizionare, forțele ucrainene au anunțat că au aruncat în aer duminică un alt pod peste râul Seim în regiunea Kursk, cu ”lovituri aeriene precise”.

„Forțele Aeriene privează în continuare inamicul de capacitățile logistice cu lovituri aeriene de precizie, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul operațiunilor de luptă”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mykola Oleșciuk.

Atacul are loc la două zile după ce forțele ucrainene au distrus un prim pod peste Seim. Ministerul de Externe al Rusiei a precizat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acel atac, care erau, cel mai probabil, HIMARS fabricate în SUA.

Chiar și bloggerii militari pro-Kremlin ai Rusiei au recunoscut că distrugerea primului pod va împiedica livrările de provizii către forțele ruse care încearcă să respingă incursiunea Ucrainei. Un site rus de știri susține că atacurile au lăsat zona cu un singur pod intact.

Loviturile asupra podurilor, aparent menite să împiedice un contraatac rusesc în Kursk, ar putea însemna că Kievul intenționează să stabilească un punct de sprijin în regiune. De asemenea, Ucraina a atacat cu drone o instalație de stocare a petrolului din Rostov, în sudul Rusiei.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale arată flăcări şi un nor dens de fum. În acest timp, pe frontul din estul Ucrainei, Rusia a revendicat capturarea unui sat situat la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, important nod logistic pe care ea îl vizează de mai multe luni.

Autorităţile ucrainene au îndemnat în ultimele zile locuitorii din regiune să plece din cauza avansării trupelor ruse. Situația pare a se complica și la granița de nord a Ucrainei, dincolo de care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a trimis o treime din armata sa. Lukașenko acuză o aparentă agresivitate a Kievului, deși el este cel care a permis soldaților Moscovei să invadeze Ucraina și din Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE