Campania electorală din Statele Unite continuă, mai ales în social media și mai ales pe Twitter, platformă care, spun experții, i-a fost predată pe tavă lui Donald Trump și echipei lui. Inclusiv noul update al chatbot-ului Twitter pare construit în așa fel încât să susțină cauza lui Donald Trump. Cum se întâmplă asta și de ce?
Platforma X ar lucra pentru Donald Trump
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: "Sunt atât de multe filtre și însuși chatbot-ul Grok, care are funcționalități de inteligență artificială, are această posibilitate de a lua o imagine și de a o face mai bună, mai frumoasă. Dacă s-a jucat suficient de mult timp Donald Trump, o să vedem. E foarte activ și folosește foarte mult acel chatbot. Dacă l-a folosit suficient de mult, e posibil să-l fi folosit pe niște poze și să-i rezulte că arată mult mai bine decât adversara lui, Kamala Harris.
Însă, mai problematic, după cum spun experții în etică și deontologie, e faptul că o platformă de socializare care s-a promovat de-a lungul timpului ca fiind pentru toată lumea, ca fiind un loc unde este libertate de exprimare și unde există și mecanisme pentru ca platforma să se asigure că există acest lucru, pare că a fost predată echipei lui Donald Trump.
Sunt foarte multe discuții în SUA despre felul în care Twitter a devenit, de la începutul campaniei, platforma lui Donald Trump și platforma pe care echipa lui Trump poate să posteze orice. Acum, că a fost făcut și un update cu chatbot-ul cu inteligență artificilă al celor de la Twitter, este chiar mai vizibil acest lucru.
Și vedem în ultimele zile că acest chatbot Grok tolerează imagini care îl prezintă pe Trump în ipostaze de tot felul, fără a marca aceste materiale video ca fiind materiale generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Vedem o serie de imagini în colaj, în care Trump apare în tot felul de ipostaze alături de Kamala Harris. Sunt imagini care nu au nicio legătură cu realitatea, însă e posibil ca astfel de imagini să nu fie la fel de clar false pentru alți utilizatori de Twitter.
Inclusiv Donald Trump este foarte încântat de acest instrument. Chiar el a făcut un astfel de material, pe care l-a postat pe contul lui de social media, în care îl vedem dansând alături de o reprezentare a imaginii lui Elon Musk. Este vorba despre un material care nu are niciun fel de legătură cu realitatea.
De altfel, au fost tot felul de probleme cu acești chatboți cu inteligență arficială. De exemplu, când Google și-a lansat chatbotul Gemini, acesta a fost inclusiv retras pentru o perioadă de timp, pentru că producea materiale lipsite de acuratețe istorică. Și chatbotul celor de la Meta a fost criticat în nenumărate rânduri pentru că nu reușea să facă reprezentări corecte pentru toate rasele.
Însă, atunci când vorbim despre problemele pe care pare să le aibă chatbotul celor de la Twitter, vorbim de fapt despre o intenție a lui Elon Musk de a se implica cât mai activ în campania electorală. De altfel, într-o postare care a avut peste două miliarde de vizualizări pe această platformă, a anunțat că îl susține cu toată puterea pe Trump. Și s-a vorbit intens despre faptul că Elon Musk chiar caută să fie implicat într-o posibilă viitoare administrație a lui Donald Trump, în cazul în care acesta va câștiga alegerile.
În acel interviu foarte cunoscut, pe care l-a dat Trump pe platforma lui Elon Musk, alături de Musk, a fost această secvență de discuție în care Trump spunea 'cred că ar fi minunat să avem o comisie eficientă care să urmărească felul în care banii contribuabilor sunt cheltuiți'. Iar răspunsul lui Musk a fost 'M-aș bucura să ajut într-o astfel de comisie'. Se pregătește și Eon Musk să devină tehnocrat?".