Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Post: Incursiunea ucraineană de la Kursk pune capăt unor negocieri secrete pentru o încetare parțială a focului

Potrivit diplomaților și oficialilor familiarizați cu discuțiile, Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații la Doha în această lună pentru a negocia un acord de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice de ambele părți, ceea ce ar fi însemnat o încetare parțială a focului.

Dar discuțiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator, au fost oprite după incursiunea surprinzătoare a forțelor militare ucrainene în regiunea Kursk din vestul Rusiei săptămâna trecută, potrivit oficialilor, citați de publicația The Washington Post.

Un acord dificil

Timp de peste un an, Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete de croazieră și cu drone, provocând pene de curent în întreaga țară. Între timp, Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei prin atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care au incendiat rafinării, depozite și rezervoare, reducând producția de petrol a Rusiei cu aproximativ 15%.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar lua în considerare o încetare completă a focului numai dacă Rusia și-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014. De partea cealaltă, Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi patru regiuni ucrainene - inclusiv unele teritorii pe care forțele ruse nu le ocupă - pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Oficialii ucraineni și ruși nu s-au mai întâlnit față în față pentru discuții din primele luni ale războiului, când delegații din ambele părți s-au reunit pentru discuții secrete la Istanbul. Aceste negocieri au eșuat în cele din urmă.

Ulterior, cele două părți au convenit asupra unui acord privind cerealele care a dus la ridicarea temporară de către Rusia a blocadei navale, permițând Ucrainei să transfere cereale prin Marea Neagră. Și acest acord a eșuat câteva luni mai târziu, când Rusia s-a retras din el. Alte încercări de a stabili coridoare umanitare au eșuat în mare măsură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE