Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, asalt cu drone în zona Moscovei. Rușii au doborât 11 aparate de zbor care se îndreptau spre capitală

Ucraina a lansat miercuri unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra Moscovei. Primarul capitalei ruse a anunțat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus 11 aparate de zbor fără pilot ce se îndreptau spre oraș, relatează agenția Reuters.

Unele dintre drone au fost doborâte în timp ce survolau orașul Podolsk, a precizat primarul Serghei Sobianin. Localitatea din regiunea Moscovei se află la aproape 38 km sud de Kremlin.

„Aceasta este una dintre cele mai mari tentative de a ataca Moscova folosind drone de până acum”, a declarat Sobianin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Atacul cu drone are loc în contextul în care Rusia avansează în estul Ucrainei. În schimb, vrea să respingă forțele ucrainene din regiunea Kursk, la două săptămâni după ce au pătruns în zona graniței de vest a Rusiei în cea mai mare invadare a Rusiei de după cel de-Doilea Război Mondial.

Primarul Serghei Sobianin a mai spus că, din primele informații, nu au fost raportate persoane rănite sau pagube în urma atacurilor.

În ultimele luni, Ucraina a lansat atacuri cu drone care au vizat Moscova, fără a provoca pagube substanțiale.

Ucraina a mai atacat Moscova cu drone în urmă cu trei luni

Cu toate acestea, ucrainenii au folosit acum mai multe drone decât în mai 2023, când cel puțin opt astfel de dispozitive au fost distruse deasupra capitalei ruse. La acel moment, președintele Vladimir Putin a spus că atacul a fost o încercare a Kievului de a speria și provoca Rusia.

Oficialii ruși dezvăluie rareori adevărata amploare a atacurilor, raportând doar dronele distruse de unitățile lor de apărare aeriană.

De asemenea, atât Ucraina, cât și Rusia fac publice la fel de rar informații despre pagubele provocate de atacurile lor, cu excepția cazului în care infrastructura rezidențială sau civilă este avariată sau mor civili.

Atacul cu drone ucrainene lansat miercuri asupra Moscovei a făcut parte dintr-o ofensivă mai amplă împotriva Rusiei. Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus, de asemenea, 23 de drone deasupra regiunii de frontieră Briansk.

Șase drone au fost doborâte deasupra Belgorodului, o altă regiune rusă de la granița cu Ucraina, trei deasupra regiunii Kaluga, care se învecinează la nord-est cu regiunea Moscova, și două deasupra regiunii Kursk, aflată în dificultate, a declarat ministerul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE