Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Michelle și Barack Obama, sprijin pentru Kamala Harris. ”America nu mai are nevoie de încă patru ani de Trump”

Fostul președinte Barack Obama și fosta primă doamnă Michelle Obama au luat cuvântul marți seară la a doua zi a Convenției Naționale a Partidului Democrat, organizată la Chicago. În prima zi a Convenției, a urcat pe scenă actualul președinte Joe Biden, care a pasat în mod simbolic ștafeta către Kamala Harris și echipa sa.

21/08/2024 , 07:54

Obama îi îndeamnă pe democrați să se mobilizeze: ”Va fi în continuare o cursă strânsă într-o țară puternic divizată”

„America nu mai are nevoie de încă patru ani de Trump”, a declarat Barack Obama. Fostul președinte american și soția sa, Michelle, și-au exprimat încă o dată sprijinul pentru Kamala Harris în a doua zi a Convenției Democraților de la Chicago. Și delegaţiile din toate statele americane şi-au exprimat sprijinul pentru Kamala Harris în cadrul unui vot pur ceremonial. În ultima zi a evenimentului, Harris va accepta oficial nominalizarea pentru a candida la președinție.

Barack Obama, al 44-lea președinte al Statelor Unite, a vorbit la Convenția Democraților după ce a fost prezentat de soția sa. El l-a lăudat pe actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, și și-a exprimat sprijinul pentru Kamala Harris. Obama i-a criticat politicile lui Trump și a îndemnat pe democrați să voteze la alegerile din noiembrie.

”Nu huiduiți. Votați! Nu mai avem nevoie de încă patru ani de fanfaronadă, bâlbâială și haos. Am mai văzut acest film și știm cu toții că de obicei continuarea este mai rea.

America este pregătită pentru un nou capitol. America este pregătită pentru o poveste mai bună. Suntem pregătiți pentru un președinte Kamala Harris”, a afirmat Obama.

Mesajul de susținere a fost transmis în a a doua zi a Convenției Democraților care se desfășoară la Chicago.

Barack Obama i-a avertizat pe democrații reuniți în cadrul Convenției că, deși ”ștafeta a fost predată” către Kamala Harris, activitatea lor în cadrul campaniei electorale nu s-a încheiat încă.

”Cu toată energia incredibilă pe care am reușit să o generăm în ultimele săptămâni, aceasta va fi încă o cursă strânsă într-o țară foarte divizată - o țară în care prea mulți americani încă se chinuie și nu cred că Guvernul îi poate ajuta”, a spus fostul lider de la Casa Albă.

”Să nu vă înșelați, va fi o luptă. Aceasta va fi în continuare o cursă strânsă într-o țară puternic divizată”, a adăugat el.

Alegerile prezidențiale din 2020 au fost decise la o diferență de 40.000 de voturi în trei state.

Obama: ”Treaba noastră este să-i convingem pe oameni că democrația chiar poate da rezultate”

”Este mai ușor să profiți de pe urma temerilor și cinismul oamenilor. Aceasta este calea ușoară. Noi avem o sarcină diferită. Treaba noastră este să-i convingem pe oameni că democrația chiar poate da rezultate”, a mai menționat fostul președinte american.

Discursul susținut marți seara de fostul președintelui Barack Obama a avut la bază argumente puternice în favoarea promovării valorilor americane și a progresului într-o țară puternic divizată.

În contrast cu retorica partidului din trecutul recent în ceea ce privește rasa, Obama a prezentat abordarea democraților drept „o nouă cale de urmat” pentru o societate modernă, în contrapondere cu o viziune „dezbinatoare”, „veche” și „obosită” oferită de principalul adversar al partidului, Donald Trump.

Fosta Primă Doamnă a SUA a declarat că speranța revine și a lăudat calitățile Kamalei Harris. Barack Obama nu a ratat ocazia de a-l ataca pe republicanul Donald Trump.

”Aceeași veche escrocherie, repetarea minciunilor urâte, misogine și rasiste ca substitut pentru idei și soluții reale care vor face viețile oamenilor mai bune”, a declarat Michelle Obama, fosta Primă Doamnă.

Cei doi au făcut apel la democrați să voteze în noiembrie. În același timp, au avut loc proteste din fața consulatului israelian din Chicago. Mii de oameni au cerut încetarea focului în Fâșia Gaza. În cadrul Convenției Partidului Democrat, Kamala Harris va accepta oficial nominalizarea pentru a candida la președinție.


Știrea inițială:

Discursul de marți al lui Barack Obama a fost considerat unul dintre cele mai așteptate momente ale săptămânii, eclipsat poate doar de discursul de acceptare al lui Kamala Harris. Barack Obama s-a implicat și în campania electorală a fostului său vicepreședinte, Joe Biden, în urmă cu 4 ani de zile. În rândul democraților, discursurile foștilor președinți în momente cheie reprezintă deja o tradiție. În 2012 Bill Clinton a ținut un discurs similar în favoarea candidatului de la acea vreme, Barack Obama. Acum Obama va face același lucru în favoarea Kamalei Harris.

Kamala Harris – Barack Obama, o relație îndelungată

Relația celor doi datează din 2004, când Harris a ajutat la organizarea unei strângeri de fonduri, în San Francisco, pentru candidatura lui Obama la Senatul SUA. Obama și Harris s-au apropiat rapid din cauza trecutului lor cultural. Amândoi sunt cetățeni americani, născuți din părinți care au venit din diferite colțuri ale lumii.

În 2007 și 2008 Harris a devenit o susținătoare puternică a politicilor lui Obama. Stilul lor comun de politică se bazează pe ideea că ascensiunea americanilor cu origini rasiale și culturale ca ale lor este o dovadă a punctelor forte ale țării, mai degrabă decât o repudiere a valorilor acesteia. De asemenea, Harris l-a sprijinit pe Obama atunci când acesta a căutat nominalizarea partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2008, într-o confruntare directă cu Hillary Clinton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE