Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina ar vrea să păstreze teritoriul rus capturat prin incursiune. Oficial din CIA: Va fi o luptă dificilă pentru ruși

Președintele rus Vladimir Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, însă forțele ruse vor avea de dus „o luptă dificilă”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen, potrivit Reuters.

Cohen a afirmat la o conferință pe teme de securitate națională că suprafața cucerită de forțele ucrainene a depășit 777 de kilometri pătrați din teritoriul provinciei ruse, însă rămâne de văzut care va fi semnificația incursiunii ucrainene.

Forțele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk pe 6 august prin frontiera de vest a Rusiei, într-o ofensivă surpriză care este în continuare în desfășurare.

Deși Kievul a declarat că nu vrea să anexeze zona pe care a capturat-o, trupele ucrainene construiesc linii defensive și ar intenționa să păstreze „o parte din acest teritoriu o anumită perioadă de timp”, a declarat Cohen la summitul privind serviciile de informații și securitatea națională, conform sursei citate.

„Suntem siguri că Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recupereze acel teritoriu. Ne așteptăm că va fi o luptă dificilă pentru ruși”, a declarat Cohen.

Directorul adjunct al CIA a mai spus că Vladimir Putin va trebui „să facă față unei de șoc din propria sa societate” cu privire la pierderea teritoriului rusesc.

Ucraina a revendicat capturarea a 100 de așezări în incursiunea sa în regiunea Kursk din Rusia, în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în regiunea Donetsk din est.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog, dar că Kievul trebuie să aibă o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi.

De cealaltă parte, Putin a declarat că orice acord trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, care ar lăsa Rusia în posesia unor zone considerabile din patru regiuni ucrainene, precum și din Crimeea. În prezent, Ucraina susține că controlează mai mult de 1.200 km pătrați din regiunea rusă Kursk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE