Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt dronele terestre Lyut, pe care ucrainenii le folosesc în război. „Soldații-robot” au primit certificare de luptă

În ciuda negocierilor și a implicării americanilor, războiul din Ucraina nu pare prea aproape de final. În aceste condiții, necesitatea tot mai mare de personal i-a făcut pe ucraineni să inventeze și să apeleze la soluții ingenioase pentru a contracara Rusia.

Printre cele mai noi metode se numără așa-zisele drone terestre, sau soldați-robot, cum sunt numiți de militari, conform Army Recognition. Se numesc „Lyut” (n.r.: furie) și au primit deja certificare pentru luptă. Ucrainenii integrează din ce în ce mai mult astfel de tehnologii, iar investițiile ar fi ajuns la 150 de milioane de dolari doar în primul trimestru al acestui an.

Ce sunt dronele terestre Lyut

Ministerul Apărării din Ucraina are pregătite 15.000 astfel de dispozitive Lyut, potrivit publicației Uacrisis, pe care le va trimite pe câmpul de luptă, conform Kyiv Post. În anumite situații, aceste drone terestre controlate de la distanță îi pot înlocui pe militari, iar Statul Major al Armatei ucrainene spune că desfășurarea sistemelor robotizate poate reduce pierderile cu până la o treime. Au existat teste până ca aceste dispozitive să fie desfășurate pe câmpul de luptă și a fost finalizată procedura de aprobare.

O astfel de dronă Lyut are dimensiuni destul de mici, roți din cauciuc plin, poate merge și pe teren accidentat, dispune de un motor electric silențios care poate funcționa destul de mult timp și poate executa misiuni de „supraveghere și sprijin la foc".

Acești soldați-robot sunt dotați cu o mitralieră de calibrul 7,62 mm și au senzori cu care pot detecta și lovi ținte atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Un alt avantaj este că poate funcționa și la temperaturi extreme. Autonomia este de până la 72 de ore, poate acoperi distanțe de până la 20 de kilometri și se poate deplasa continuu timp de trei ore înainte de a avea nevoie de reîncărcare. Greutatea sistemului este de 330 kg, ceea ce îl face destul de compact pentru transport.

Dronele Lyut pot participa și la activități de deminare, dar nu pot executa sarcini complexe. Raza lor de comunicare atinge doi kilometri „în linie vizuală”, iar capacitatea de detectare a țintelor este de 1.200 de metri.

Eficiența acestei drone terestre a fost demonstrată în timpul unei operații a unităților ucrainene MTR, din septembrie 2024, în apropiere de satul Volfino, din regiunea Kursk. La cea vreme, drona a fost utilizată împreună cu drone FPV și acoperirea a fost asigurată de focuri de mortiere, după cum precizează publicația Vpk.

Atunci, militarii ucraineni au remarcat că, în ciuda loviturilor multiple trase cu un RPG-7, Lyut și-a îndeplinit cu succes sarcina și s-a întors la bază, ceea ce a confirmat capacitatea de a rezista în condiții reale de luptă. Robotul are un blindaj de clasa a patra, care îi oferă rezistență la arme ușoare, de calibru mic, dar și la șrapnel.

Cu toate acestea, armata specifică faptul că au fost necesare „reparații serioase după utilizarea în luptă”, însă această informație nu a putut fi verificată.

Ucraina mai are diverse echipamente motorizate care pot prelua răniții și pot transporta echipamente, provizii și armament. Printre acestea se numără modulele Tavria, care pot fi controlate și ele de la distanță, dar care au sisteme de direcționare automate, capabile să urmărească și să angajeze ținte în mișcare, atât ziua, cât și noaptea. Tavria dispune de două mitraliere, dintre care una este de calibru mare. Aceste module au fost și ele desfășurate pe front cam în același timp cu cele Lyut.

Un alt dispozitiv, dar mai mic, se numește Wolly și poate fi transportat de o singură persoană. Se încadrează tot la categoria drone terestre și are o autonomie de câteva zile, în funcție de misiunile pe care trebuie să le execute.

Ucrainenii mai dispun și de robotul Zmii Logistic, care are și protecție balistică și poate rezista și la explozia unei mine. El poate avea și misiuni de evacuare a personalului.

Pe lângă aceste noi sisteme, Ministerul Ucrainean a aprobat doar anul trecut alte patru.

Hlib Kanevsky, șeful departamentului de achiziții al Ministerului Apărării, a declarat că producția de sisteme robotice va înregistra o creștere majoră în comparație cu 2024, conform Ekonomichna Pravda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE