Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Marea Britanie „a scăpat” cu doar 10% taxe impuse de Donald Trump

În ceea ce a numit „Ziua eliberării Americii”, Donald Trump a impus tarife vamale uriașe pentru peste 100 de state. Însă dintre toate aceste țări, se remarcă Marea Britanie, care a „scăpat” cu o suprataxare de doar 10%. În schimb, țările din UE vor fi taxate cu 20%.

Cum se explică acest aspect? Diplomația comercială a premierului britanic Starmer poate da încă roade?

De Marea Britanie „a scăpat” cu doar 10% taxe impuse de Donald Trump

Sir Keir Starmer a afirmat, miercuri, că diplomația sa răbdătoare cu Donald Trump a fost justificată. Iar administrația din Downing Street a precizat că abordarea prim-ministrului „a salvat mii de locuri de muncă”, dar că Starmer va continua să negocieze un acord comercial între Regatul Unit și SUA care, speră el, va reduce în cele din urmă tarifele SUA asupra exporturilor britanice.

Dacă majoritatea statelor anunță represalii economice față de SUA, ele ar putea să nu fie necesare din partea Marii Britanii, pentru că britanicii ar putea să ia parte la convenirea unui acord pentru redesenarea relațiilor comerciale. Care este cel mai bun mod de a răspunde la tarifele radicale ale lui Trump? Keir Starmer crede că răspunsul este „să mergem încet, angajându-ne în negocieri intense în culise", conform The Guardian.

Și există semne că această strategie dă roade. Dintre toate taxele anunțate de Trump, cea aplicată britanicilor este cea mai mică și aceeași cifră se aplică pentru multe alte țări, precum Australia, Singapore sau Brazilia.

Este un semn că acea campanie de „lovebombing” a prim-ministrului Keir Starmer - inclusiv invitația adresată lui Trump de a se întâlni cu Regele Charles în iunie - a pus Regatul Unit într-o poziție bună. Cu toate acestea, guvernul nu se va bucura prea mult. Tariful de 10% este totuși o veste proastă pentru economia Regatului Unit, iar prioritatea lui Starmer va fi să negocieze reducerea sau retragerea acestuia.

Miniștrii au eșuat până acum în eforturile lor de a semna un acord economic cu SUA prin oferirea de concesii privind impozitele pentru marile firme de tehnologie și de taxe mai mici pentru importurile de carne și pește. Există motive pentru ca Starmer să fie optimist și se concentrează pe semnarea unui acord economic în câteva săptămâni sau chiar zile, după cum au precizat și unii oficiali guvernamentali.

Leslie Vinjamuri, directorul programului pentru SUA și America de la Chatham House, a declarat că Regatul Unit „și-a jucat cartea extrem de bine” și că „ne putem imagina un scenariu în care acordul dintre SUA și Regatul Unit să fie anunțat destul de repede”. Ea a declarat că Trump „s-a blocat singur într-un colț” și a trebuit să anunțe „tarife universale” înainte de a negocia cu fiecare țară în parte, dar că au existat semne că Marea Britanie ar fi „prima la rând” pentru un acord.

„Dacă Regatul Unit decide să renunțe la taxa pe firmele americane de tehnologie, aceasta va fi o victorie uriașă și, pentru președinte, este mult mai bine să anunțe acest lucru după ce a aplicat o pedeapsă”, a spus Vinjamuri. Ea a precizat că miniștrii ar putea „încheia cu o vizită a lui Trump în Scoția, pentru a se întâlni cu regele".

Cum se explică abordarea lui Starmer față de Trump

Alții susțin însă că abordarea lui Starmer este plină de riscuri, prin atragerea inutilă a atenției lui Trump asupra Regatului Unit, ceea ce l-ar putea determina să facă diverse concesii care, altfel, nu ar fi fost necesare, potrivit sursei citate.

David Henig, de la Centrul European pentru Economie Politică Internațională, a declarat că abordarea lui Starmer a fost „într-un sens blând, nu amenințător, iar în alt sens, destul de agresivă, în căutarea unui acord, atunci când acest lucru ar putea pune reflectoarele asupra defectelor știute ale Regatului Unit, când, altfel, noi nici nu am fost în avanposturi”. Acesta a declarat că riscul este ca administrația americană să poată viza domenii precum legile privind siguranța digitală, standardele alimentare sau TVA-ul din Regatul Unit.

Succesul abordării lui Starmer va fi judecat în funcție de cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Coreea de Sud, Japonia, India și Australia au încercat și ele să încheie acorduri similare.

Jonathan Reynolds, secretarul pentru afaceri și comerț, a declarat că abordarea guvernului britanic va fi „să rămână calm și angajat în realizarea acestui acord, care sperăm că va atenua impactul a ceea ce a fost anunțat”.

UE, între timp, a promis că va răspunde cu tarife de represiune „robuste” împotriva SUA.

Însă Starmer a fost presat de unele părți să își înăsprească propria abordare. Liderul liberal-democrat Ed Davey a solicitat Regatului Unit să formeze o „coaliție economică a celor care doresc”, alături de UE și Canada, pentru a contracara tacticile lui Trump de „dezbinare și dominare”.

Pentru prim-ministru și echipa sa, inclusiv ministrul de Externe David Lammy, strategia este de a urma abordarea stabilită de fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe. El a stabilit o relație bună cu Trump în timpul primului său mandat, datorită unor comportamente atent „coregrafiate” și a unei diplomații de culise.

„Accentul singular și dur pus pe represalii este deplasat. Asta presupune că, prin represalii, tu câștigi, dar toată lumea pierde. Noi nu vrem să sugerăm ca aliații și partenerii Americii să devină prea lingușitori, dar sunt multe de jucat și multe de câștigat”, a declarat Vinjamuri.

Chiar dacă taxele asupra Marii Britanii sunt mai mici, frustrarea este totuși evidentă, din cauza faptului că Trump a bulversat sistemul comercial global și a impus un nou tarif unuia dintre cei mai apropiați aliați ai săi. Iar cota de 10% reflectă faptul că Regatul Unit are o relație comercială echilibrată cu SUA.

Înainte de anunțarea tarifelor, un oficial din Downing Street, citat de Financial Times, a declarat: „Nu ne dorim niciun fel de tarife, dar o taxă mai mică decât a altora ne justifică abordarea. Contează, deoarece diferența dintre 10% și 20% înseamnă mii de locuri de muncă. Vom continua să negociem, rămânem calmi. Dorim să negociem un acord comercial durabil și, desigur, să reducem tarifele. Mâine vom continua această muncă."

Însă secretarul pentru comerț Jonathan Reynolds a avertizat că Marea Britanie nu a exclus represaliile, pe fondul eforturilor de a obține un acord comercial: „Avem o serie de instrumente la dispoziție și nu vom ezita să acționăm. Nimeni nu dorește un război comercial și intenția noastră rămâne aceea de a obține un acord”.

Reynolds a discutat cu reprezentanții industriilor care sunt vizate de tarifele lui Trump, inclusiv sectoare precum cel farmaceutic, siderurgic și auto, iar majoritatea liderilor de afaceri britanici i-au spus că accentul ar trebui pus pe găsirea unui acord comercial pentru reducerea taxelor.

Oficialii britanici sunt îngrijorați în special de planul lui Trump de a aplica tarife de 25% tuturor automobilelor fabricate în străinătate și importate în SUA, precum și oțelului și aluminiului.

Stephen Phipson, director executiv al „Make UK”, organismul comercial al producătorilor, a declarat: „Anunțul președintelui american, de a aplica tarife de 10% pentru bunurile britanice exportate în Statele Unite și tarife de 25 % pentru automobilele, oțelul și aluminiul fabricate în Marea Britanie, este devastator pentru industria prelucrătoare britanică.”

În încercarea sa de a ajunge la un acord comercial, Starmer s-a oferit să reducă sau să elimine taxa britanică pe serviciile digitale, care afectează în special giganții americani din domeniul tehnologiei, și a propus, de asemenea, reduceri ale tarifelor britanice asupra exporturilor americane în domenii precum unele produse din carne și fructe de mare.

Peter Mandelson, ambasadorul Marii Britanii în SUA, urmărește, de asemenea, „o cale paralelă” menită să asigure un acord tehnologic cu Washingtonul, care ar implica o cooperare mai strânsă în domenii precum inteligența artificială sau cel aerospațial.

Faptul că Trump a acordat Marii Britanii o rată tarifară mai favorabilă decât cea pe care a impus-o UE ar putea crea tensiuni cu Bruxelles-ul într-un moment în care Starmer încearcă să „reseteze” relațiile post-Brexit.

Starmer se confruntă, de asemenea, cu un pericol politic dacă este perceput că ar refuza să-l înfrunte pe Trump, în timp ce aliați precum UE și Canada ripostează cu tarife proprii.

Liderul liberal-democrat, Sir Ed Davey, i-a cerut lui Starmer, miercuri, să colaboreze cu UE, Canada și cu alți parteneri, pentru a forma „o coaliție economică a celor dispuși”, pentru a-l înfrunta pe președintele american.

Cancelarul Rachel Reeves a fost avertizată de Biroul independent pentru responsabilitate bugetară că marja sa fiscală de 9,9 miliarde de lire sterline ar fi practic ștearsă dacă anunțul lui Trump privind tarifele ar declanșa un război comercial global la scară largă și ar declanșa o lovitură semnificativă asupra economiei britanice.

Reeves a recunoscut, în fața deputaților, că, chiar dacă se va ajunge la un acord privind asigurarea pentru Marea Britanie a unei înțelegeri speciale cu privire la tarifele SUA, „acest lucru nu înseamnă că suntem cumva în afara pericolului și că nu suntem afectați de tarife”.

„Partea bună este că Brexit - împotriva căruia miniștrii laburiști au votat de 48 de ori - înseamnă că ne confruntăm cu tarife mult mai mici decât UE”, a declarat secretarul de afaceri „din umbră”, Andrew Griffith.

Perspectiva impunerii de către UE a unor tarife de represalii asupra SUA, dar refuzul Regatului Unit de a face acest lucru, ridică și o altă problemă pentru Starmer: consecințele pentru Irlanda de Nord și reglementarea sa „sensibilă” post-Brexit.

Regiunea, care a rămas pe piața unică a UE pentru bunuri, în temeiul unui acord comercial post-Brexit, face parte și din teritoriul vamal al Regatului Unit și este supusă unei rețele complexe de norme comerciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE