Ucraina a surprins pe toată lumea - și în special pe ruși - cu acea ofensivă declanșată pe 6 august, în regiunea rusă Kursk. Între timp, deși mulți specialiști se așteptau ca această operație militară să nu reziste prea mult, ucrainenii nu doar că o susțin, ci ar mai fi început o incursiune.
De această dată, zona vizată este Belgorod. Anunțul a fost făcut chiar de guvernatorul acelei regiuni, Vyacheslav Gladkov, pe 27 august.
Ucrainenii ar încerca să pătrundă în zona rusă Belgorod
„Există informații potrivit cărora inamicul încearcă să treacă granița regiunii Belgorod. Potrivit Ministerului rus al Apărării, situația la frontieră rămâne dificilă, dar sub control. Vă rugăm să rămâneți calmi și să aveți încredere doar în sursele oficiale de informații", a scris guvernatorul Vyacheslav Gladkov, pe rețelele de socializare, citat de agenția rusă TASS.
Bloggerii militari ruși, citați de Kyivindependent, anunță că se dau lupte la frontieră, iar unii dintre acești bloggeri au descris cele întâmplate drept „tentativă de pătrundere a forțelor ucrainene în Belgorod”.
Ulterior, au apărut detalii despre lupte care se dau în satul Nehoteevka, aflat la granița cu Ucraina.
Canalul media Nexta susține că, în jurul orei 8 dimineața, aproximativ 60 de militari ucraineni, aflați în opt vehicule blindate, ar fi activat în zona graniței, însă ei ar fi fost „respinși" de forțele ruse, inclusiv de aviație și că ar fi suferit pierderi în zona Nehoteevka. Dar asaltul nu s-ar fi încheiat, iar ucrainenii au continuat să tragă în punctul de control al frontierei, după ce s-au ascuns într-o pădure din zonă.
Blogul pro-Kremlin Romanov, citat de Telegraph, susține că „forțele Kievului au fost respinse într-o zonă împădurită, la vest de punctul de control."
„Au fost ciocniri cu grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene, iar artileria rusă funcționează. Nu au fost înregistrate încercări la scară largă de a pătrunde”, a scris bloggerul intitulat Operațiunea Z.
Alte surse ruse, citate de Moscow Times, spun că numărul de ucraineni ar fi de 500, iar ei înceacă să pătrundă prin două locuri: 200 încearcă să treacă prin Nehoteevka și 300, prin Shebekino.
Un post de Telegram, Colonelcassad, scrie că se dau lupte în punctul de control al frontierei de la Juravlevka.
Kievul încă nu a comentat aceste relatări, care nu au putut fi verificate în mod independent, până acum. Nici Ministerul rus al Apărării nu a comentat până acum, dar a spus că sistemele de apărare aeriană au doborât mai multe drone deasupra regiunii Belgorod.
RT, care a citat canalul militar Voyenna Khronika, spune că dimensiunea operației militare a fost „aproape aceeași, în ceea ce privește numărul de personal, ca în primele minute ale incursiunii de la Kursk”.
Regiunea Belgorod este situată între Kursk și Voronezh și se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov și Lugansk. Au existat mai multe semnale că incursiunea Ucrainei în Kursk se extinde în Belgorod, după ce o unitate a Batalionului 252 ucrainean „părea să fi intrat” în satul Poroz, pe 10 august, conform presei ruse. Rusia a susținut, de asemenea, că Ucraina a atacat fără succes punctul de control al frontierei Kolotilovka pe 12 august.
Anul trecut, Shebekino a devenit un punct-cheie în timpul unei incursiuni transfrontaliere efectuate de milițiile anti-Kremlin, care luptă de partea Ucrainei.
Specialiștii spun că astfel de incursiuni ale ucrainenilor, chiar dacă nu se finalizează cu pătrunderi peste graniță, semnifică „slăbiciuni mari ale Rusiei, le dă mult de gândit și îi determină să ia decizii dificile, cu resurse limitate. Lansarea de către Ucraina a unor astfel de atacuri înseamnă că înțelege războiul de manevră".
Interesat este că preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că invazia în Kursk a fost una dintre „etapele de încheiere a războiului”, și face parte din planurile pe care el le va prezenta în scurt timp candidaților la președinția SUA, Donald Trump și Kamala Harris.