Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MApN a publicat proiectul pentru achiziția a 32 de avioane F-35. La cât se ridică investiția

Armata face ultimii pași pentru a cumpăra avioanele F-35, considerate cele mai avansate avioane de luptă la nivel mondial. Miercuri a fost publicat proiectul de lege pentru achiziția primelor avioane F-35, adică 32 de aeronave dintr-un lot de 48. Pentru ca firma americana să se apuce de construcția lor este nevoie de acordul Guvernului Statelor Unite.

Era neapărat nevoie de această etapă pentru ca procedura să meargă mai departe, după ce proiectul de lege pus în transparență decizională de către Ministerul Apărării (MApN) va ajunge în Parlament și va avea statut de lege. Abia mai apoi, MApN va trimite o cerere oficială către Guvernul Statelor Unite și, după ce este aprobată această vânzare, se poate semna contractul între Guvernul american și cel român.

În acest proiect de lege este menționat că separat se va discuta și despre cooperarea industrială. S-a pus accent în ultimele tranzacții pe care Armata română le-a făcut în ultimii ani pe această dimensiune.

Vorbim despre 32 de aeronave F-35, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari. În această sumă este inclus și pachetul logistic și formarea piloților. Vor fi, așadar, două escadrile complete, care vor ajunge în România după anul 2030.

România va comanda apoi alte 15 aeronave F-35 pentru că Armata își dorește să elimine treptat avioanele F-16 pe care se bazează în prezent pentru a apăra spațiul aerian. Suntem încă departe de acel moment pentru că încă nu au sosit cele 32 de avioane F-16, second-hand comandate din Norvegia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE