Primul transplant hepatic pediatric realizat la Spitalul Grigore Alexandrescu a fost un succes. Fetița în vârstă de aproape 11 ani va fi externată săptămâna viitoare. O echipă complexă de specialişti de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi de la lnstitutul Clinic Fundeni a făcut, pe 18 februarie, acestă operație.
Melisa, fetița care a beneficiat de transplant, avea o afecțiune virală cronică. Aceasta a dus la apariția cirozei hepatice. Donatoarea a fost un copil de 3 ani, care a decedat într-un tragic accident rutier.
Laura Bălănescu coordonatorul echipei și Medic Primar Chirurgie Pediatrică: „Țin să vă spunem că acum copilul se află într-o stare generală foarte bună s-au făcut toate eveluările necesare: tomografie, ecografie, analize. A primit bine și terapia imunosupresoare și ne pregătim în câteva zile de externare.”
Prof. dr. Alexandru Rafila ministrul sănătății: „Lucrurile se schimbă în domeniul transplantului pediatric, transplantul hepatic pediatric este o prioritate și pentru noi. Aş vrea să mulţumesc echipei mixte de la Institutul Fundeni şi de la Spitalul Grigore Alexandrescu care a realizat acest transplant.”
Melsia a primit o nouă șansă la viață
Melisa avea nevoie urgentă de această operație. A fost bolnavă toată viața ei și nu avea puterea să se joace cu sora ei mai mare. Ajungea aproape în fiecare lună la spital, iar de șase luni nu-și mai văzuse nici colegii de școală.
Ioan Tontu, tatăl fetiței: „Ne dorim să meargă la școală, și ea își dorește, să fie alături de copii.”
Dr. Doina Hrehoreț, medic primar chirurgie generală la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni: „Pe lista de așteptare, din câte am înțeles, se aflau 10 copii. Listele de așteptare din toate orașele sunt cumulate într-o singură listă în momentul în care ai un singur centru de transplant.”
Pe dată de 11 noiembrie, anul trecut, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” s-a inaugurat primul centru de transplant hepatic pediatric din România. Investițiile pentru dotările sălii de operaţie, de terapie intensivă și laboratorului de anatomie patologică au fost de circa 10 milioane de lei.