A început oficial cursa pentru cele mai importante alegeri prezidențiale ale României de după 1989. Într-un context fragil, cu un conflict armat la graniță și amenințarea tot mai clară a unui război economic global, românii sunt chemați să facă o alegere esențială.
Nu este vorba doar despre un nume sau un partid – ci despre viitorul nostru comun. Despre încotro vrem să mergem ca țară.
„Transparența este foarte importantă în campania electorală”
Bogdan Ivănel este fondatorul „Code for Romania”, organizația care a furnizat statului român și oamenilor zeci de aplicații gratuite care le fac viața mai ușoară. Astfel, milioane de români pot urmări rezultatele votului la alegeri în timp real.
Bogdan Ivănel, fondator „Code for Romania”: Poate avem și un câștig din tot ce s-a întâmplat în lunile acestea. Câștigul poate fi că învățăm mai mult despre ce înseamnă desfășurarea unor alegeri și desfășurarea unor alegeri libere, corecte, care dau rezultatele adevărate pe care oamenii le vor, după acest șoc electoral prin care am trecut.
Noi punem la dispoziția observatorilor independenți din secțiile de votare, de nouă ani încoace, o aplicație securizată prin care pot să transmită date ca să fim siguri că votul este corect și să fim siguri că votul este apărat.
Am făcut și o mică listă pe atentlavot.ro, oricine intră poate să vadă regulile electorale, pot să vadă la ce trebuie să fie atenți și, în câteva zile, prin aplicația Monitorizare vot vor putea să transmită informațiile despre abuzuri în campania electorală pe care le observă. Poate să fie discurs instigator la ură, violență reală, mituirea alegătorilor, publicitate electorală.
„Cine stă în spatele lor și cine le oferă aceste fonduri de campanie”
Transparența este foarte importantă și trebuie să știm, ca să avem încredere în cei pe care îi alegem, cine stă în spatele lor și cine le oferă aceste fonduri de campanie. Mai ales când fondurile sunt foarte mari. Am văzut și în pre-campanie câte bannere au existat prin toată țara. Alea sunt plătite de cineva și nu sunt costuri mici, sunt costuri foarte mari. Și, ca să înțelegem interesele cui le va apăra următorul președinte, trebuie să înțelegem și de unde are bani. Este foarte important să avem nivelul acesta de transparență.
„Tot ce se întâmplă în rețelele sociale, oricare ar fi ele, este foarte opac algoritmic”
În același timp, este foarte greu să fie verificate aceste informații legate de rețelele sociale. În momentul de față, tot ce se întâmplă în rețelele sociale, oricare ar fi ele, este foarte opac algoritmic, este foarte opac ce se întâmplă în interirorul lor. Și acesta este un lucru care nu se va putea rezolva într-o lună, până la alegeri, ci trebuie rezolvat în anii următori printr-o reglementare a acestor platforme, printr-o transparentizare a acestor platforme.
Nu cenzură. Toată lumea ar trebui să publice orice vor să publice acolo, dar ar trebui să fim conștienți, fiecare dintre noi, care sunt algoritmii care împing informațiile către noi și care sunt algoritmii care aleg informația pe care noi o dăm și care ajunge la ceilalți.
Campania electorală durează 30 de zile
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 a început pe 4 aprilie, la ora 7:00, și are o durată de 30 de zile.
Biroul Electoral Central a adoptat o serie de măsuri pentru buna desfășurare a campaniei.