Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți studenți din Republica Moldova se angajează pe litoral. Câștigă în jur de 3.000 de lei lunar, dar nu plătesc cazare și nici mâncare

Studenții din Republica Moldova, din ce în ce mai căutați pentru joburi sezoniere pe litoral. Lucrează în hoteluri și restaurante și suplinesc astfel nevoia de forță de muncă din stațiuni. Li se alătură și tineri de la noi din țară pentru care munca pe litoral pare un fel de vacanță prelungită. Pe lângă salariu, beneficiază de cazare și mâncare, iar cu banii economisiți își împlinesc dorințe pe care nu și le-ar permite altfel.

Joburile de pe litoral, preferate de studenți

Loredana, o tânără studentă din Republica Moldova, lucrează ca ospătar la un hotel din centrul stațiunii Mamaia. Muncește de două luni și visează deja la un telefon nou.

Loredana Matasa, studentă: „Vreau să îl schimb cu unul care o memorie mai bună și o cameră de fotografiat mai performantă. Telefonul pe care vreau să mi-l iau costă undeva la peste 3.500 și, de strâns, chiar am strâns undeva la 3.000”.

Tatiana a terminat primul an de facultate și recunoaște că avea nevoie de serviciu pentru bani de buzunar și cheltuielile din timpul anului. Nu și-ar fi permis o vacanță la mare, așa că e fericită că poate să îmbine utilul cu plăcutul.

Tatiana Stoican, studentă: „Sunt studentă, am nevoie de bani și îmi place să mă întrețin singură, chiar am nevoie de bani. Sincer, nu mi-am propus o anumită sumă, dar sunt mulțumită de cât o să am”.

Reporter: Ți-ai fi permis să vii într-o vacanță la mare?

„Anul acesta, nu”.

Tinerii câștigă aproximativ 3.000 de lei pe lună, iar angajatorii sunt extrem de mulțumiți de munca lor.

Iulian Tenie, proprietarul unui hotel: „Practic, acești copii își sacrifică vacanța venind să lucreze pe litoral, ceea ce din start constituie un argument extraordinar de important pentru ei, dar iată, și pentru noi, pentru că reușim să soluționăm această problemă a lipsei de personal”.

Și pentru elevii și studenții români joburile estivale sunt la mare căutare. În vârstă de 17 ani, Aris este din Galați și știe deja ce o să facă cu banii câștigați vara asta.

Reporter: Ce o să faci cu banii?

Aris Gheorghiu, elev: „Sincer, am să-i strâng și o să-mi iau o mașină, sincer. În fiecare an mi-am propus să îmi iau câte ceva, în primul an mi-am luat o bicicletă destul de scumpă, în al doilea an, telefon și căști și acum vreau să-mi cumpăr mașină”.

Tinerii salariați recunosc că aceste joburi sezoniere le dau șansa, pe lângă câștiguri, să se simtă ca în vacanță, măcar câteva zile pe săptămână.

Ana Budulică, studentă: „După program, am și eu ocazia să pot ieși, să văd lumea din afara restaurantului. E o vacanță zilnică la plajă, e super, pe lângă toate astea făcând și bani, bineînțeles”.

Lahme Bolat, director hotel: „Sunt niște copii deosebiți, cu o putere de muncă și un bun simț extraordinar. Se califică la locul de muncă, sunt copii pe care-i avem de 2, 3, 4 ani”.

Peste 10 mii de tineri din țară și din Republica Moldova lucrează vara în stațiunile de pe litoralul românesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE