Ascensiunea lui Călin Georgescu a fost prevăzută încă de acum doi ani. Istorici precum Oliver Jens Schmitt au atras atenția asupra pericolelor pe care Georgescu le-ar putea reprezenta pentru valorile democratice, susțin experții în politică externă.
Cu toate acestea, participarea lui în primul tur al alegerilor a trecut neobservată de politicieni și în mainstream. A fost profund resimțită la nivel local, în comunitățile rurale și urbane mici lucru care l-a propulsat în preferințele oamenilor.
În direct la Euronews România, jurnalista Magda Grădinaru a evidențiat că Rusia „Rusia nu creează în mod necesar aceste mișcări extremiste”, dar profită de pe urma faliilor pe care le găsește în societate pentru a le amplifica.
„Putem vorbi de înscrierea în trendul european și mondial dacă ne uităm și spre Statele Unite ale Americii. Pe de altă parte, nu trebuie să ignorăm nici cauzele interne care au creat această falie și acest vid de putere în care se înscriu curentele populiste extremiste din România.
Vorbim despre profit. Cine scoate profit din treaba asta? Pentru că, așa cum știm cu toții, Rusia nu creează în mod necesar aceste mișcări extremiste, dar profită foarte bine de faliile pe care le găsește în societăți și le amplifică. Și suntem în această situație și în România și putem vorbi de consecințele câștigului ascensiunii platformelor extremiste”, a afirmat Magda Grădinaru, la Euronews România.
- Politico: Atragerea României spre extrema dreaptă și sfera de influență a Rusiei îngrijorează UE
- TikTok, câmp de bătălie politică. Cum a reușit Călin Georgescu să crească în sondaje
- Traian Băsescu: „Georgescu e mult peste ceea ce azi poate fi acceptat în UE și chiar ceea ce putea fi acceptat în perioada interbelică"
Magda Grădinaru, despre ascensiunea lui Călin Georgescu: La București, pare că a trecut pe sub radar
„Aici, la București, pare că a trecut pe sub radar. În analizele sociologice de birou de la București, a trecut pe sub radar și în presa centrala a trecut pe sub radar.
În țară, însă nu a trecut peste pe sub radar, pentru că această ascensiune a lui Călin Georgescu - noi vedem acum și vorbim foarte mult despre ce s-a întâmplat pe rețelele sociale - dar ea a început de câțiva ani și a început în țară, în rural, în urbanul mic, la firul ierbii”, a mai spus jurnalista.
Istoricul din Austria care a semnalat ascensiunea lui Georgescu
„Ceea ce noi nu vedeam, noi, politicienii mainstream, noi, presa de la centru, se vedea cu ochiul liber. Nu din Austria. Se vedea cu ochiul liber al unui istoric care atunci când scrie, scrie temeinic și face analize de teren. Pentru că Oliver Schmitt este un istoric care a scris mai mult despre România, știe foarte bine limba română și a făcut teren în România.
A vorbit cu oamenii, a vorbit cu lideri de opinie, a cercetat arhivele și atunci el a văzut foarte limpede această ascensiune a personajului Călin Georgescu și ce ideologie are el are el în spate. Deocamdată, testul cel mare e duminică, acum.
Baza democrației stă în Parlament, în Legislativ și în partidele politice. Este foarte important ca partidele politice să se relegitimeze, pentru că ele sunt cele care au un certificat de reprezentare a electoratului. Parlamentul este extrem de important. Alegerile de duminică vor fi cruciale”, a concluzionat ea.