Absolvenții de liceu susțin, astăzi, a doua probă a examenului de bacalaureat, cea obligatorie a profilului, adică la Matematică sau Istorie. Primele rezultate vor fi publicate pe 27 iunie.
UPDATE: Ce subiecte au primit la Matematică elevii de la specializarea Științe ale naturii. Sursa: edupedu.ro.
Ce subiecte au primit la Matematică elevii de la specializarea Mate-info:
La Istorie, au avut de rezolvat mai multe cerințe pornind de la două texte suport, unul scris de T. Judt, din „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945” și altul de I. Kershaw, din „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949”.
La subiectul al II-lea, elevilor li s-a cerut să rezolve mai multe cerințe pornind de la un fragment din Ioan Aurel Pop și I. Bolovan, din ”Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”.
La ultimul subiect, elevii au avut de scris un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.
Știrea inițială:
Examenul de bacalaureat a început luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, examenul de Bac 2022 continuă cu proba obligatorie a profiluiui: Matematică, pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.
Subiectele la Bac 2022 la Matematică și la Istorie sunt structurate în trei părți, fiecare valorând câte 30 de puncte.
După proba obligatorie a profilului, elevii vor susține, miercuri, proba la alegere a profilului și specializării.
Joi, elevii aparținând minorităților naționale vor susține ultima probă, cea la Limba maternă.
Ce reguli trebuie să respecte candidații
Accesul candidaților în sălile de examen se face până la ora 8:30. Examenul va începe la ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele primite la Evaluarea Națională, proba la Limba și literatura română.
- Candidații nu vor avea voie în săli cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale
- Nu va fi permis accesul elevilor în săli cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor
- Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru proba scrisă la Matematică, candidații pot apela doar la instrumente de desen.
- Este interzisă introducerea în sala de examen a telefoanelor mobile, căştilor audio, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
- Elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala fără să primească subiectele. Cei care vor preda lucrările la expirarea timpului vor putea pleca din săli cu subiectele.
- Candidații eliminați din examene pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor fi declarați respinși.
Calendar Bac 2022. Când se afișează rezultatele
- 20 iunie 2022: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 28 - 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Cele trei condiții pentru a promova examenul de bacalaureat
Pentru a promova examenul de bacalaureat, trebuie îndeplinite următoarele condiții
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină minimum media 6 la probele scrise.