Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gestionarea emoțiilor la examenul de Bacalaureat. Ce sfaturi au psihologii

Luni încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cel mai important examen din viața unui licean. Psihologul Gina Enache a vorbit la Euronews România despre cum pot scăpa tinerii de emoții și cum ar trebui să se pregătească aceștia înainte de examen.

Cum îi facem pe copii să meargă la examen cu mai puține emoții. Cum pot gestiona aceștia emoțiile?

„Mai ales acum, cu o zi înainte de examen este foarte important pentru ei să se concentreze pe grija față de ei, față de corp, să se relaxeze cât mai mult. Adică, să nu repete înainte de examen și să se concentreze pe stresul pe care îl resimt, ci să caute modalități prin care să se relaxeze, să se conecteze cu ei. Iar părinții și adulții din jurul lor îi pot sprijini în sensul acesta. Pentru că dacă se relaxează și vor fi mai conectați cu ei, le va fi mult mai ușor să se concentreze la probele care urmează în această săptămână.”

Emoțiile puternice pot afecta somnul înainte de examen. Ce trebuie să facă elevii pentru a avea un somn odihnitor?

„E o situație foarte comună insomnia, și înainte de primul examen, și înainte de fiecare probă. Oamenii se confruntă cu această problemă și este firesc. Cel mai important ar fi să își creeze sau să își mențină o rutină sănătoasă, să se hrănească corespunzător, să se hidrateze, să încerce să se relaxeze, să facă mișcare. Să desfășoare activități prin care să se simtă mai liniștiți, mai în armonie cu ei. Însă, tot este probabil să aibă perioadele de insomnie, și atunci cel mai bine ar fi să le privească drept un lucru firesc, adică să nu își creeze și mai mult stres în legătură cu faptul că nu au putut să doarmă, pentru că aceștia vor fi copleșiți și mai tare.”  

Gestionarea emoțiilor în timpul probei scrise

„Elevii trebuie să se concentreze foarte bine pe sarcinile pe care le au de făcut, pentru că tendința este să se gândească cum o să fie după, cum o să fie următoarele probe, adică să stea tot în starea aceea de alertă sau de vigilență. Și atunci, cel mai bine ar fi să ia lucrurile pas cu pas. Să se uite la fiecare exercițiu în parte, la fiecare sarcină pe care o au și să se concentreze să le rezolve pe moment. Adică, iau fiecare exercițiu în parte, nu mă gândesc la toate deodată, în același timp, ci la fiecare în parte. Eventual, să înceapă cu cele pe care le știu deja, unde se simt ei mai stăpâni pe ei, și apoi să continue cu cele pe care le știu mai puțin și așa mai departe.”

Cum își mențin elevii moralul pe parcursul săptămânii în care susțin examenele?

„Emoțiile sunt foarte copleșitoare, pentru că este un examen important și atunci recomand să alterneze, să și repete, pentru că au nevoie și de asta înainte, dar să își lase timp pentru activități de relaxare, dar mai ales, de mișcare. Adică să facă plimbări sau să practice un sport, să iasă cu colegi sau prieteni de aceeași vârstă, care trec prin aceleași stări, asta ca să vadă că nu sunt singurii care trec prin starea de stres, de emoții copleșitoare. E mai liniștitor când știm că nu suntem singurii care trecem prin asta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE