Examenele scrise la Bacalaureat 2022 au început, astăzi, cu proba la Limba și literatura română. Subiectele au fost accesibile, cu cerințe de nivel mediu, în opinia profesorilor de limba română. Întrebările au fost conforme modelului din luna noiembrie al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.
Cum trebuiau rezolvate subiectele de la Limba și Literatura Română
Ecaterina Stanca, profesor de Limba și Literatura Română a vorbit, în direct la Euronews România, despre modul de rezolvare a subiectelor la Limba română de la Bacalaureat, pentru toate profilurile.
„Subiectele au fost de nivel mediu, iar întrebările au fost conforme modelului dat în luna noiembrie de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, spune Ecaterina Stanca, profesor de Limba și Literatura Română.
La subiectul I, partea A, cele cinci cerințe nu cred ca au creat probleme. Poate doar trebuia puțină atenția la întrebarea numărul 3, unde trebuia precizată reacția Doamnei Cuza, când aude pomenindu-se numele soțului ei. Sau la cerința numărul 5, unde se cerea o trăsătură morală, nu psihologică. Aici elevii trebuiau să fie foarte atenți, să facă diferențe între cele două trăsături.
La subiectul I, partea B, cerința a fost adecvată textului suport, însă departajarea elevilor se va face prin precizarea, dezvoltarea și exemplificarea argumentelor, ceea ce nu e foarte ușor, având în vedere textul.
Subiectul al II-lea e în conformitate cu așteptările tuturor. E un tip de subiect cu care elevii erau obișnuiți, încă din testele de antrenament, din perioada de dinaintea pandemiei. Trebuie precizat că perspectiva narativă obiectivă trebuia analizată și interpretată, conform textului, reliefând rolul naratorului, funcțiile acestuia, relevanța perspectivei narative.
Subiectul al III-lea fost abordat și-n clasa a 10-a, aparținea materiei parcurse la școală, în perioada de dinaintea pandemiei. Nu a fost un text de clasa a 12-a făcut doar o dată. Reperele au fost cele cu care elevii erau obișnuiți. Sursele comicului sunt diverse. A fost un subiect accesibil elevilor, un text de referință, care place, indiferent de vârstă.”
Care sunt așteptările profesorilor pentru notele la limba și literatura română
„Vor fi note bune. Atât la real, unde elevilor li s-au cerut trăsături caracteristice textului dramatic, adică al comediei, unde erau de precizat și câteva concepte specifice care trebuiau studiate cu seriozitate, cât și la uman unde s-a cerut caracterizarea personajelor cu care elevii au fost familiarizați, încă din clasa a 10-a, deci perspectivele ar trebui să fie frumoase”, a spus Ecaterina Stanca, profesor de Limba și Literatura Română.
Proba la Limba și Literatura Română este obligatorie pentru toți absolvenții de liceu, indiferent de profilul și specializarea studiate în cei patru ani de liceu.
Ce le-a picat elevilor la prima probă la bacalaureat
Subiecte la REAL
La primul subiect, elevii au primit mai multe cerințe, pornind de la un fragment din textul „Doamna Elena Cuza”, în volumul Oameni cari au fost, semnat de Nicolae Iorga.
La partea B., au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală.
La al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă a unui fragment din textul „Întunecare”, de Cezar Petrescu”.
La subiectul al III-lea, elevilor de la profilul real li s-a cerut să prezinte particularitățile unei comedii studiate.
Subiecte la UMAN
Primele subiecte au fost asemănătoare celor de la profilul real. Diferența a fost la subiectul al III-lea, unde elevilor li s-a cerut prezentarea particularităților de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Calendar Bac 2022. Când se afișează rezultatele
- 20 iunie 2022: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 28 - 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Cele trei condiții pentru a promova examenul de bacalaureat
Pentru a promova examenul de bacalaureat, elevii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină minimum media 6 la probele scrise.