Aproape toată populația lumii respiră un aer poluat, lucru care afectează speranța. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 99% din populația lumii se află, inevitabil, într-o zonă în care poluarea depășește marja de siguranță. Contaminarea duce, în medie, la reducerea speranței de viață cu 2,2 ani pentru fiecare persoană de pe planetă. Acest lucru este comparabil cu fumatul, scrie euronews.com.
Pierderea de vieți omenești - calculată luna aceasta de cercetătorii de la Universitatea din Chicago în raportul lor anual, intitulat Air Quality Life Index - ar trebui tratată cu aceeași urgență ca o invazie spațială, spune cercetătorul Michael Greenstone.
„Ar fi o urgență globală dacă marțienii ar veni pe Pământ și ar pulveriza o substanță care ar face ca o persoană obișnuită de pe planetă să piardă mai mult de doi ani din speranța de viață”, explică el. „...cu excepția faptului că noi suntem cei care pulverizăm substanța, nu niște invadatori din spațiul cosmic”, a continuat acesta.
Ce este poluarea aerului și cum îți afectează organismul?
Aerul poluat ucide milioane de oameni anual. În orașe, principala sursă de poluare o reprezintă transportul. Alte surse de poluare sunt: arderea combustibilului, generarea energiei și incendiile de vegetație. Din păcate, toate acestea au un impact dramatic asupra sănătății populației.
Poluanții din aer ajung în sistemul nostru respirator și circulator, dăunând plămânilor, inimii și creierului. O treime din decesele cauzate de accidentele vasculare, cancer pulmonar și boli de inimă se datorează poluării aerului.
Nu este prea târziu să rezolvăm problema poluării
Vestea bună e că, potrivit cercetătărilor, nu este prea târziu să rezolvăm problema poluării aerului.
„Din fericire, istoria ne învață că nu trebuie să fie așa. În multe locuri de pe planetă, cum ar fi Statele Unite, politicile publice, dublate de o dorință la fel de puternică pentru schimbare, au reușit să reducă poluarea aerului”, spune Dr. Greenstone.
În 2020, poluarea a scăzut cu aproximativ 40%, deși acest lucru poate fi atribuit, cel puțin parțial, lock-down-urilor din pandemie. Omenirea mai are un drum lung de parcurs până să rezolve problema poluării aerului. Dar, dacă vom reuși să atingem standardele stabilite de OMS, sute de milioane de vieți ar putea fi salvate.