Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO, după cinci ani. Geoană a avut o discuție, marți, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat despre decizia luată.

Mandatul său va înceta pe 10 septembrie. Principalul motiv al demisiei ar fi candidatura sa la alegerile prezidențiale.

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele”

Mircea Geoană: Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele. Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă.

Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie.

Mircea Geoană a fost numit în funcția de secretar general adjunct al NATO în luna octombrie 2019.

Stoltenberg, despre Geoană: „Munca sa cu partenerii a adus beneficii importante NATO”

Și NATO a făcut anunțul oficial al retragerii lui Geoană din funcția de secretar general adjunct al NATO la 10 septembrie.

„Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani. Concentrarea sa asupra tehnologiei și provocărilor de securitate emergente a fost esențială pentru stimularea inovării în cadrul Alianței. Munca sa cu partenerii a adus beneficii importante NATO. Îi urez toate cele bune pentru viitor”, a declarat Jens Stoltenberg.

Cine îl va înlocui pe Mircea Geoană în conducerea NATO

Germanul Boris Ruge, actual secretar general adjunct pentru afaceri politice şi politica de securitate al Alianţei, care conduce echipa responsabilă cu afacerile politice din cadrul Statului Major Internaţional al NATO, îl va înlocui pe Mircea Geoană.

Mircea Geoană ar urma să își anunțe candidatura la prezidențiale

La sfârșitul lunii august, Mircea Geoană a declarat că decizia sa privind candidatura la alegerile prezidenţiale este luată la nivel personal. El precizat atunci că anunţul oficial va fi făcut în momentul încetării mandatului la NATO.

Mircea Geoană: Pot să spun ceva - (...) trebuie să fii onest cu oamenii, nu trebuie să te învârţi în jurul cozii prea mult - la nivel personal decizia mea este luată. La nivel politic şi instituţional trebuie să respect regula jocului la NATO şi anunţul formal, oficial, am să-l fac în clipa în care termin mandatul meu şi acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare. (...)

„Voi anunţa oficial în clipa în care voi termina mandatul la NATO”

Adică la nivel personal lucrurile sunt clare, sunt liniştit, sunt hotărât, sunt determinat, dar din punct de vedere al unui anunţ formal, oficial, şi tot ce înseamnă intrarea în următoarea etapă trebuie să mai aşteptăm câteva zile, nu mai este mult şi voi anunţa oficial în clipa în care voi termina mandatul la NATO. Aşa am promis, aşa am spus, aşa este corect.

Momentele cheie din cariera lui Mircea Geoană

  • Este Secretarul General Adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019.
  • Mircea Geoană a candidat pentru Președinția României în 2009. În cadrul unor alegeri fără precedent, a primit 49,6% din voturi. Câștigător a fost Traian Băsescu.
  • A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011.
  • Președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.
  • A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în SUA la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996.
  • Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României.
  • A fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE