Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții cer modificarea Codului de Etică, după cazul Bulai. ANOSR: Sesizările anonime să fie acceptate de Comisia de etică

Studenții cer modificarea Codului de Etică după scandalul de la SNSPA. Au trims deja Ministerului Educației o serie de propuneri.

Ei vor ca sesizările anonime să fie acceptate de comisia de etică și profesorii care află despre cazuri de hărțuire sexuală să fie obligați să le raporteze.

ANOSR solicită introducerea unor definiții mai clare și a unor mecanisme specifice în cadrul legislativ național pentru a preveni cazurile de hărțuire și violență psihologică în învățământul superior. Federația subliniază necesitatea menținerii unui mediu educațional sigur, unde integritatea fizică și psihică a membrilor comunității universitare să fie protejată.

Federația propune modificarea definiției hărțuirii sexuale, cerând eliminarea cerinței ca un act să fie repetitiv pentru a fi recunoscut ca hărțuire sexuală.

Acest lucru ar permite o mai bună abordare a specificităților hărțuirii sexuale în mediul academic, separând-o de infracțiunea de hărțuire sexuală reglementată de Codul Penal

O altă sugestie vizează extinderea sancțiunilor aplicabile personalului didactic și de cercetare în cazul încălcării normelor de etică și deontologie universitară, astfel încât acestea să includă sancțiuni clare pentru hărțuirea sexuală.

Federația solicită, de asemenea, includerea în Codul-cadru a unor definiții precise care să facă distincția între hărțuire și hărțuire sexuală, precum și definirea discriminării de gen.

De asemenea, studenții cer ca toți membrii comunității universitare să aibă posibilitatea de a depune sesizări către Comisia de etică în format online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE