Un grup de europarlamentari au cerut, printr-o scrisoare deschisă, reglementarea domeniului inteligenței artificiale, pentru a proteja ”siguranța și drepturile fundamentale” ale cetățenilor din Uniunea Europeană. De asemenea, au cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui american Joe Biden organizarea unui summit global pentru a lua măsuri în acest domeniu aflat în dezvoltare.
Parlamentul European elaborează proiectul legislativ privind inteligența artificială, ”un regulament menit să sprijine dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere și centrate pe om în Europa”, în așa fel cât să fie protejate sănătatea, siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor din UE.
”Suntem conștienți că acest regulament, care acoperă întreaga piață a UE, ar putea servi drept model pentru alte inițiative de reglementare în diferite tradiții și medii de reglementare din întreaga lume. (...)
Legea privind AI este un instrument legislativ bazat pe riscuri, menit să acopere cazuri specifice de utilizare a inteligenței artificiale cu risc ridicat. Cu toate acestea, suntem convinși că avem nevoie, de asemenea, de un set complementar de norme preliminare pentru dezvoltarea și implementarea unor sisteme puternice de inteligență artificială de uz general, care pot fi adaptate cu ușurință”, se arată în scrisoarea deschisă.
Europarlamentarii au amintit despre apelul lansat de ”Future of Life Institute”, de a sista dezvoltarea tehnologiei bazate pe inteligența artificială timp de șase luni, demers susținut de sute de antreprenori, experți și academicieni.
”Deși conține mai multe idei alarmiste, reprezintă încă un semnal serios care denotă că acest subiect merită atenție sporită din partea politicienilor.
Cu toate acestea, suntem de acord cu mesajul principal al scrisorii: odată cu evoluția rapidă a inteligenței artificiale puternice, constatăm că este nevoie de o atenție politică semnificativă. Acțiunile și deciziile noastre ne pot ghida spre o lume care să profite în totalitate de potențialul inteligenței artificiale, în vreme ce lipsa de acțiune poate mări decalajul dintre dezvoltarea AI și capacitatea noastră de a o coordona, existând posilitatea unor viitoare scenarii mai provocatoare”, au precizat semnatarii scrisorii deschise.
Europarlamentarii au mai precizat că sunt determinați să furnizeze ”în cadrul Legii privind AI, un set de norme adaptate în mod specific modelelor fundamentale, cu scopul de a duce dezvoltarea inteligenței artificiale foarte puternice într-o direcție care să fie centrată pe om, sigură și demnă de încredere”.
”Facem apel la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și la președintele SUA, Joe Biden, să convoace un Summit global privind AI, pentru a ajunge la un acord cu privire setul preliminar de principii referitoare la dezvoltarea și controlarea instrumentelor de inteligență artificială”.
Printre inițiatorii demersului se numără și europarlamentarul român Dragoș Tudorache (grupul Renew Europe).
”Împreună cu Brando Benifei, în calitate de coraportori ai Parlamentului European pentru Legea privind inteligența artificială (#AIAct) a Uniunii Europene, am inițiat un apel politic cu privire la IA foarte puternică, unind astfel toate grupurile politice majore din Parlament care lucrează la această lege.
În calitate de legiuitori, ne angajăm să oferim un prim set de reguli privind IA cu scop general și în special cu privire la modele fundamentale puternice, pentru a orienta dezvoltarea acestei tehnologii într-o direcție care este sigură, centrată pe om și de încredere.
Totodată, facem apel la democrațiile lumii să înceapă să lucreze de îndată la modele de guvernare pentru IA foarte puternică. Deoarece acesta este un subiect global, invităm toate țările, inclusiv cele nedemocratice, să fie responsabile și să-și exercite reținerea în dezvoltarea IA foarte puternice”, a scris Tudorache, pe pagina sa de Facebook.